Kuuden tonnin telttakangas nippuun – kesäjuhlakausi ohi Olavinlinnassa

Olavinlinnan iso linnanpiha on sateelta suojassa vielä kolmisen viikkoa. Kesätapahtumia varten rakennettua salia puretaan nyt talveksi pois. Katto lähtee viimeisenä. Sitä ennen puretaan yli 2200-paikkainen katsomo sekä näyttämörakenteet.

Kotimaa
Olavinlinna ja kesäkate ilamasta.
Olavinlinnan kesäkate ei ole mikään pikkuteltta.Paavo Koponen / Yle

Nykyinen kangaskatto on suojannut Olavinlinnan kesätapahtumia jo seitsemänätoista kesänä. Se pystyttäminen joka kevät ja purkaminen syksyllä kestää useita viikkoja. Nyt on käynnissä purku. Työmaan vahvuus on kaikkiaan 26 työntekijää, asentajia, sähkömiehiä, putkimiehiä, mittamiehiä ja kuljetusporukkaa. Työ kestää 3-4 viikkoa.

– Tämä on erilainen työmaa. Tämä on haasteellinen paikka. Ollaan saaressa ja museossa. Sotalinnan kulkutiet ovat ahtaita. Isot rakenteet puretaan pieniksi ja viedään ulos. Osa nostetaan muurien yli, kertoo katsomon toimittaneen TR-Meka Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Värtinen.

Kysymys ei olekaan minkään retkiteltan käsittelystä. Kate on pingotettu teräsrakenteiden varaan ja alla on nouseva katsomo. Salin poikki ulottuu silta, jossa on valonheittimiä ja muutakin tekniikkaa.

Ison linnanpihan kate paikallaan.
Ison linnanpihan kate on vielä kolmisen viikkoa paikallaan.Paavo Koponen / Yle

– Kate painaa kuusi tonnia. Se kestää vaikka kävellä. Teräsrakenteita katoksessa on noin kaksisataa tonnia. Suunnilleen saman verran on katsomorakenteita. Pultteja ja ruuveja on kymmeniä tuhansia. Niistä suurin osa vaihdetaan uusiin joka kevät, Tuomo Värtinen ynnäilee.

Paperityötkin isoja

Jos on Olavinlinnan katsomorakenteissa paljon osia, niin mittava on myös paperityö. Vaikka työmaan seuranta on nyt digitaalisessa muodossa, ovat asiakirjat myös paperilla. Niitä on paljon.

– Sivumäärästä on sano mitään. Mutta suurusluokka on sellainen, että tavallisia mappeja on suunnilleen kymmenen. Paperityö tehdään tässä muun työn edetessä. Minun työajastani siihen lippusten ja lappusten täyttämiseen kuluu aika suuri osa, Värtinen toteaa.

Tuomo Värtinen työmaaksi muttuneessa Olavinlinnan katsomossa.
Tuomo Värtinen työmaaksi muttuneessa Olavinlinnan katsomossa.Paavo Koponen / Yle

Kun turvallisuudesta on kysymys, niin asia kiinnostaa myös viranomaisia. Työmaan johtamisessa on paljon entistä enemmän byrokratiaa.

– Olemme rakennusvalvonnan alaisia. Viranomaistarkastuksia ja ilmoituksia on monia. Joka kevät pystytyksen yhteydessä tehdään lujuustarkastelu. Viimeistään viranomaistarkastuksessa katsotaan, että rakenteet, poistumistiet ja kaikki muut asiat ovat kunnossa. Sitten yleisö uskaltaa tulla oopperaan, Värtinen lupaa.

Purettavat teräsrakenteet eivät juuri talvihuoltoa kaipaa. Joitain rakenneosia uusitaan. Huoltoa tarvitsee lähinnä katsomon ylle pingotettava kate. Sitä on tarkoitus myös kohentaa ensi kesäksi. Huoltopuuhaa syksyllä on myös linnassa.

– Huhtikuussa aletaan roudailemaan näitä rakenteita tänne takaisin. Mutta välissä on pitkä talvi, Värtinen huokaa.