Yhdysvaltalaisyliopisto pyytää orjakauppaa anteeksi – Suosii orjien jälkeläisiä opiskelijavalinnoissa

Washingtonissa toimiva Georgetownin yliopisto myös nimeää uudestaan rakennuksia, jotka ovat saaneet nimensä orjakauppaan sekaantuneilta entisiltä rehtoreilta. Toinen rakennuksista saa tulevaisuudessa kantaa entisen orjan Isaacin nimeä.

Ulkomaat
Pierre Holtz / EPA
Senegalillaisteos esittää orjiksi vangittuja ihmisiä ennen heidän kuljettamistaan Amerikkaan.Neljä ihmishahmoa seisoo toisiinsa kahlittuina.

Georgetownin yliopisto Washingtonissa tekee tiliä menneisyytensä kanssa lupaamalla suosia orjien jälkeläisiä opiskelijavalinnoissa.

Lupaus on yksi toimista, joilla jesuiittayliopisto yrittää hyvittää sitä, että se aikoinaan rahoitti toimintaansa orjakaupalla.

Yliopiston rehtori John DeGioia kertoo, että orjien jälkeläiset saavat vastaavan suosituimmuusaseman kuin entisten opiskelijoiden jälkeläisillä on.

DeGioian ilmoitus liittyy selvitykseen, jonka mukaan yliopistolla oli paljon tiiviimpi kytkös orjakauppaan kuin aiemmin on uskottu.

Yliopistoa rahoitettiin myymällä orjia

Jesuiittapappien vuonna 1789 perustama yliopisto rahoitti toimintaansa jesuiittojen Marylandissa sijaitsevien tilojen tuotolla ja orjakaupalla.

Orjatyövoimaa käytettiin sekä maatiloilla että yliopistolla. Yliopiston vanhimpien rakennusten uskotaan olevan orjatyöllä rakennettuja.

Vuonna 1838 kaksi Georgetownin varhaista rehtoria oli järjestämässä orjien myyntiä, ja tuotoista osa käytettiin yliopiston velkojen maksuun. Orjat myytiin Marylandista Louisianaan.

Orjakauppiaat saavat väistyä orjan tieltä

Toistakymmentä yhdysvaltalaista yliopistoa on julkisesti tunnustanut kytköksensä orjuuteen ja orjakauppaan.

Georgetownin yliopisto on kuitenkin tiettävästi ainoa, joka on luvannut suosia opiskelijavalinnoissa orjien jälkeläisiä, sanoo The New York Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) lainaama historioitsija Craig Steven Wilder Massachusetts Institute of Technologysta.

DeGioia ilmoitti myös muista toimista, joilla yliopisto pyrkii hyvittämään menneitä syntejään.

Yliopisto muun muassa nimeää uudelleen kaksi rakennusta, jotka ovat kantaneet kahden orjakauppaan sekaantuneen entisen rehtorin, pastori Thomas F. Mulledyn ja pastori William McSherryn nimiä.

Toinen rakennuksista nimetään Isaac Halliksi Louisianaan vuonna 1838 myydyn orjan kunniaksi. Toinen rakennus nimetään vuonan 1827 mustille tytöille koulun perustaneen mustan naisen Anne Marie Becraftin kunniaksi.

Yliopisto rakentaa myös muistomerkin niille orjille, joiden myynnistä se hyötyi sekä perustaa orjuuden tutkimuksen laitoksen.

Lähteet: AP, Yle Uutiset