1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Kansantaiteilija Jaakko Teppo saa insinöörin paperit syksyllä – valmistumisesta ehti kulua jo 35 vuotta

Kuplettilaulaja-muusikko Jaakko Teppo pokkaa insinöörin todistuksen syksyllä Kuopiossa. 1980-luvun kansansuosikki ei aikoinaan tullut hakeneeksi todistustaan ja asia jäi unholaan. Kirjailja Antti Heikkinen älysi unohtuneen todistuksen kirjoittaessaan elämäkertaa Jaakko Teposta.

viihde
Kansantaiteilija Jaakko Teppo.
Janne Ahjopalo / Yle

Kansantaitelija Jaakko Tepolla on edessään poikkeuksellinen reissu Kuopioon syyskuussa. Teppo opiskeli aikoinaan koneinsinööriksi Kuopion teknillisessä oppilaitoksessa, "tekussa". Kansansuosikiksi noussut Teppo valmistui vuonna 1981, mutta kova keikkamies ei tuolloin ehtinyt hakea todistustaan.

Todistus oli unohduksissa 35 vuotta, mutta nyt tilanne korjaantuu kun Savonia-ammattikorkeakoulu antaa Jaakko Tepolle todistuksen 19. syyskuuta. Todistus nousi esille Antti Heikkisen kirjoittaessa elämäkertaa Jaakko Teposta.

– Todistus jäi silloin pokkaamatta kun tuntui ettei sille ole hirveästi tarvetta. En tarvinnut insinööripapereita silloin valmistuessani vuonna 1981. Minulla oli paljon keikkaa ja jouluun asti oli melkein joka päivä töitä.

Jo vuosia Joensuussa asunut Jaakko Teppo kertoo Heikkisen keksineen, että todistus on ollut hakematta.

- Sinne todistuksenjakotilaisuuteen tulee myös koulun nykyisiä oppilaita. Varmaan vähän varoittavana esimerkkinä antavat minulle sen paperin, myhäilee Teppo.

Musiikki vei miehen – insinöörihommat jäivät muille

Insinöörihommia Jaakko Teppo ei ole tehnyt, sillä keikkatyö ja kiertäminen ympäri maata vei miehen mennessään. Kuvitteelliset Ruikonperän hahmot nostivat savolaislaulajan kansansuosioon ja keikkatahti oli kova.

Kirjailija Antti Heikkisen tekemä elämäkerta Jaakko Teposta julkaistaan lokakuussa. Kirjaprojekti on ollut Tepolle mieluisaa.

– Antti on teräväkynäinen poika. Olimme yhdessä Tahkovuorella. Pari yötä siinä vähän kaljoiteltiin ja juteltiiin maailman asioista ja minun elämästäni. Antti sanoi nauhurin suljettuaan, että kyllä tästä kirja tulee. Antti on hyvä kirjahommissa. Ihmettelen mistä miehellä virtaa riittää, tuumii Teppo.

Kirjan ilmestyttyä Jaakko Tepon suunnitelmissa on vierailla iltamissa ainakin Pörsänmäessä, Vieremällä, Tuupovaarassa ja Joensuussa.

– Nimmareita voisi antaa ja taas pääsee tien päälle, toteaa Teppo tyytyväisenä.

Jaakko Tepon todistustilaisuudesta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Lue seuraavaksi