1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Viikinkityylin remontti pitää homeongelmat poissa: laastiin hevosenkakkaa ja hiuksia – video

Ollaksen-tilan 1700-luvulta peräisin olevan pakarituvan makuukammarien seinät saavat viikinkiajan tapaan tehdyn rappauksen. Seinistä tulee lämmönpitävät, hengittävät ja satoja vuosia kestävät. Hometta ei viikinkiseiniin tule. Rappauslaastin ainekset ovat ilmaiset. Katso resepti videosta.

Pakarituvan hirsineiniä rapataan viikinkiaikaisen reseptin mukaan tehdyllä laastilla. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Vanhat perinteiset talonrakennus- ja korjausmenetelmät ovat alkaneet kiinnostaa kodinkunnostajia. Perinnerakentamiseen erikoistuneita firmoja syntyy tiuhaan ja museovirasto saa jatkuvasti kyselyjä talojen entisöinnistä.

Itä-Uudellamaalla Pernajassa, Ollaksen-tilalla, on menossa vanhaa kunnioittava remontti. Tilan 1700-luvulta peräisin olevaa pakari- eli leivintupaa kunnostetaan kesäasunnoksi. Punamultaisen hirsituvan katto ja ikkunat on uusittu ja seinistä on poistettu huonot puut. Makuukammarien seinistä, monien tapettikerrosten alta, paljastui alkuperäinen vanha savirappaus. Talon emäntä Eva Godenhielm-Vuori innostui löydöstä.

Jos ihmiset kauan sitten osasivat, niin kyllä minäkin osaan.

Eva Godenhielm-Vuori

– Minua alkoi kiinnostaa, miten savirappauksen saisi tehtyä seiniin uudestaan. Että eihän se voi olla vaikeaa. Jos ihmiset silloin kauan sitten osasivat, niin kyllä minäkin osaan.

Eva Godenhielm-Vuori ja pakarituvan 200 vuotta vanha leivinuuni. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Viikinkilaastiin hevosenkakkaa

Eva Godenhielm-Vuori löysi neuvonantajakseen rakennustekniikan lehtori Robert Holmbergin. Hän on perehtynyt viikinkiaikaiseen savirappaustekniikkaan. Holmbergin opastuksella pakarituvan makuukammarien rappausremontti käynnistyi alkukesällä. Nyt Godenhielm-Vuori on rapannut toisen kammarin lähes valmiiksi.

Rappausremontti alkaa laastin valmistamisella. Perusaineet ovat savi, hiekka sekä vesi. Kuiduksi joukkoon lisätään vanhoista sanomalehdistä sekoitettua puuroa ja hevosenkakkaa. Se sisältää myös kuitua ja on siksi Holmbergin mukaan kuulunut lehmänlannan ohella entisaikojen laastireseptiin. Vielä mukaan voi ympätä sahanpuruja, olkia ja muurahaisenpohjaa tekstuureiksi. Sekä hiuksia, kuten Ollaksessa.

Robert Holmberg.

– Kun loviisalainen kampaamo kuuli viikinkiremontistamme, he lahjoittivat meille ämpärikaupalla hiuksia, Godenhielm-Vuori nauraa ja nostelee sangosta paksuja hiustuppoja.

Ollaksen pakarituvan laastin ainekset on hiekkaa lukuunottamatta saatu kaikki naapureilta: savi lähipellosta ja hevosenkakka ratsutilalta. Eva Godenhielm-Vuori kertoo, että kun sana viikinkitapaan toteutettavasta remontista alkoi kiertää, koko kylä tuntui haluavan osallistua hankkeeseen.

Itsetehdyllä laastilla homeongelmaa ei synny

Rappausremontti alkaa seinähirsien välien ja kolojen tilkitsemisellä laastilla ja esimerkiksi kuivalla pellavalla. Seuraavaksi seiniin rapataan yhtenäinen pinta lattiasta kattoon. Laastin kuivuminen kestää viikkoja. Valmiista rappauspinnasta tulee vaaleanharmaa ja kivikova.

Robert Holmbergin mukaan viikinkiaikainen rappaustekniikka peittoaa mennen tullen uudet konstit, käytti sitä sitten ulkoseinissä tai sisällä.

Hometta ei synny, kukaan ei sairastu näistä materiaaleista.

Robert Holmberg

–  Entisajan laasti tekee seinistä tiiviit mutta hengittävät. Tuuli ei puhalla läpi ja sisäilma pysyy kuivana, kun savi imee itseensä huonekosteutta ja siirtää sen ulos. Lähes ilmaistakin tämä laasti on. Eikä hometta synny, kukaan ei sairastu näistä materiaaleista, Holmberg lupaa.

Robert Holmberg ja työn alla oleva seinä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Hän luettelee saviseinien hyviksi puoliksi vielä hyvän äänieristyksen, paloturvallisuuden ja sen, että seinät on helppo tarvittaessa korjata kotikonstein.

Rakennustekniikkaan perehtynyt mies ihmetteleekin nykyrakentamista, jolla syntyy niin paljon sutta.

– Jotain on mennyt pieleen vuosien mittaan. Luultavasti olemme juosseet uusien materiaalien perässä liian helposti. Vanhat konstit olisivat yhä toimivia, myös monissa uudisrakennuksissa.

Nicke-kissa Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Ollaksen pakarituvan Holmberg lupaa kestävän viikinkiajan rappauspintoineen seuraavat 300 vuotta eteenpäin, kunhan katto ja perustus pitävät.

Moseksen laintaulutkin savea?

Savirappausta kutsutaan viikinkiaikaiseksi tekniikaksi, vaikka arkeologit ovat löytäneet merkkejä saviseinistä jo kivikaudelta. Holmberg arvelee jopa Mooseksen laintaulujen olleen savea eikä kiveä, kuten Vanhassa Testamentissä väitetään.

Suomessa savilaastilla on rapattu niin sisä-kuin ulkoseinätkin. Vanhimmat yhä käytössä olevat savirakennuksemme ovat 1800-luvulta.

Unelmana ripustaa reikäleipiä kuivumaan kattoon

Kun laasti pakarituvan kammarinseinissä on kuivunut, Godenhielm-Vuori aikoo vielä viimeistellä seinät perinteisellä luuliimamaalilla, johon on sekoitettu liitujauhetta. Koko komeuden häntäplittää perinteiseen tapaan roiskemaalauksella. Idean Eva-emäntä on saanut vanhasta loviisalaistalosta.

Olisi ihana leipoa reikäleipiä ja ripustaa niitä kattoon, kuten ennenvanhaan tehtiin.

Eva Godenhielm-Vuori

Seuraava isompi remonttiprojekti Ollaksessa on pakarituvan massiivinen leivinuuni. Se on ollut paikallaan 1800-luvun alkupuolelta asti, mutta rappeutunut aikojen kuluessa. Haussa on perinnekorjauksen taitava muurari.

– Olisi ihana leipoa reikäleipiä ja ripustaa niitä kattoon, kuten ennenvanhaan tehtiin, Eva Godenhielm-Vuori visioi unelmaansa pakarituvan uudesta kukoistuksesta.

Eva Godenhielm-Vuori ja valmiit saviseinät Kuva: Jari Kovalainen / Yle