Analyysi: Guggenheim-pelin voisi jo viheltää poikki

Helsinkiin kaavaillun Guggenheimin taidemuseon puolustajat taistelevat tuulimyllyjä vastaan, kirjoittaa Ylen kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa.

Kotimaa
Jonni Aromaa
Jonni AromaaAntti Haanpää / Yle

Helsinkiin kaavaillun amerikkalaisen Guggenheimin taidemuseon tie nousi jälleen kerran pystyyn. Se ei ollut yllätys.

Suunnitelma museosta heräsi hetkeksi henkiin, kun elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) esitti budjettiriihen alla, että museon rakentamiseen voisi panna 40 miljoonaa euroa valtion varoja. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vei esityksen budjettiriiheen, mutta koko asia jäi käsittelemättä.

Siitä piti hallituksessa huolen todennäköisesti ulkoasiainministeri Timo Soini (ps.), joka ampui Rehnin ehdotuksen alas jo ennen budjettiriihtä.

Sitä paitsi museon rakentaminen maksaa arviolta 120–140 miljoonaa euroa, joten 40 miljoonalla ei olisi kauan juhlittu.

Guggenheim Helsingin puolustajat taistelevat tuulimyllyjä vastaan. On ajan kysymys, milloin valtio on valmis viheltämään pelin poikki ja kertomaan, ettei nykyhallitus pysty tekemään yhteistä päätöstä Guggenheim Helsingin rahoittamiseksi.

Suunnitelma museosta ei etene poliittiseksi hankkeeksi ennen kuin valtio kertoo kantansa. Helsingin kaupungin ajatuksissa museo nousisi puoliksi kaupungin ja valtion varoilla.

Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd.) on taas yksin museosuunnitelman kanssa.