”En kelvannut edes työttömäksi työnhakijaksi” – Työttömyysturvan ehdot löivät nuoren äidin ällikällä

Vantaalainen kahden lapsen äiti Mila Kangasniemi hämmästyi, kun TE-toimisto ei hyväksynyt häntä työttömäksi työnhakijaksi. Hämmästys muuttui järkytykseksi, kun selvisi, ettei hän ollut oikeutettu työttömyyskorvaukseenkaan.

A-studio
Mila Kangasniemi
Mila Kangasniemi menetti oikeuden työttömyyspäivärahaan, koska hän ei ollut tietoinen kouluttautumisvelvollisuudesta.Jyrki Ojala / Yle

Kansalaisten on yhä vaikeampi pysyä kärryillä siitä, millaisiin sosiaalietuuksiin heillä on oikeus esimerkiksi työttömänä. Säädösviidakon laajuuden vuoksi heidän on hankala päästä perille myös velvollisuuksistaan, vaikka viranomaistiedotus on tehokkaampaa kuin koskaan.

Mila Kangasniemi marssi alkuvuodesta Vantaan TE-toimistoon hakemaan apua työnhakuun. Kangasniemi oli ollut pitkään hoitovapaalla. Hän mieli töihin, koska hänellä oli nelivuotias poika ja kaksivuotias tyttö elätettävänään.

Työttömäksi työnhakijaksi pääsy epäonnistui. Syy oli yksinkertainen ja lakiin perustuva.

– Minulle tuli TE-toimistosta kirje. Siinä kerrottiin, ettei työttömäksi työnhakijaksi pääsy onnistu, koska olen alle 25-vuotias. Minun olisi pitänyt tajuta hakea opiskelupaikkaa, koska minulla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa, kertoo Mila Kangasniemi.

Kangasniemi ei tiennyt tuota sääntöä (siirryt toiseen palveluun) ennen TE-toimistoon tekemäänsä visiittiä.

Jollet ole työtön, et voi saada työttömyyspäivärahaa

Sillä, ettei Kangasniemi ei kelvannut työttömäksi työnhakijaksi, oli looginen seuraus.

– En saanut minkäänlaista työttömyyskorvausta. En ansiosidonnaista, vaikka siihenkin olisi työssäoloehto täyttynyt. En saanut peruspäivärahaakaan. Kotihoidon tuella olin sitten ihan siihen asti, kun löysin työpaikan omatoimisesti.

Kotihoidon tuen lisäksi Kangasniemi sai toki lapsilisää, asumistukea ja toimeentulotukea ennen kuin pääsi töihin. Perhe oli silti tosi tiukoilla. Työttömän status olisi kohentanut perheen tuloja hieman.

Jos olet hoitovapaalla ja sinulla on pieniä lapsia elätettävänä, niin päivärahasi on pienempi kuin yksin asuvalla työttömällä.

Mila Kangasniemi

– Jos olet hoitovapaalla ja sinulla on pieniä lapsia elätettävänä, niin päivärahasi on pienempi kuin yksin asuvalla työttömällä. Se ei käy minun järkeeni, selittää Mila Kangasniemi.

Kangasniemen laskelman mukaan hänenkin kuukausitulonsa olisivat nousseet vuoden alussa parilla sadalla eurolla, jos hän olisi päässyt työttömän kirjoihin.

Perheen elättäminen omalla palkalla on ylpeyden aihe

Nyt Kangasniemi on töissä Raha-automaattiyhdistyksessä. Työtunteja hänelle kertyy niin paljon, ettei hän saa enää lainkaan toimeentulotukea. Asumistuki Kangasniemelle vielä juoksee, mutta käytännössä perhe elää nyt hänen palkkatuloillaan. Nuori äiti tuuletteleekin riemuissaan.

– Ei vitsi kun on mahtavaa! Olen siitä oikeasti ihan ylpeä. Kun olin työsopimusta tekemässä, ajattelin vain: Työsopimus nenän edessä. Nimi äkkiä alle!

Ajatus opiskelemaan ryhtymisestä ei ole Kangasniemelle vieras eikä vastenmielinen, vaikka hän onkin nyt hakeutunut työhön. Hän lähti jo heti lukion jälkeen opiskelemaan lähihoitajaksi.

Opinnot katkesivat, kun ensimmäinen lapsi syntyi. Kun Kangasniemen oli määrä palata koulun penkille, maailmaan putkahti toinen lapsi. Niinpä opiskelut jäivät, ja hoitovapaan aikana Kangasniemi haki ajoittain tuntumaa työelämään pätkätöissä.

Kenties siksi hän on nyt onnistunut saamaan työn syrjästä kiinni.

Kuka laatii elämän aikataulun?

Mila Kangasniemi ei ole suinkaan haudannut ajatusta opiskelemaan ryhtymisestä. Se ei kuitenkaan sovi kovin hyvin hänen elämäntilanteensa juuri nyt. Mutta onko hänellä oikeus laatia oman elämänsä aikataulu? Mene ja tiedä.

Tapaus Kangasniemi on yksi esimerkki monimutkaisen ja byrokraattisen työttömyysturvajärjestelmän sudenkuopista. Maanantain A-studio kertoo asiasta lisää esimerkkejä ja etsii vastausta siihen, kuinka työttömyysturvaa olisi mahdollista yksinkertaistaa.

Korjattu 12.9. klo 15.15 . Jutusta on poistettu virke: Sittemmin hänelle on selvinnyt, että alle 25-vuotiaan kouluttamattoman nuoren tulee hakea opiskelupaikkaa, vaikka hänellä olisi vakituinen työ. - Tieto on virheellinen. Jos nuorella on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus (vakituinen työ), se on pätevä syy olla hakeutumatta koulutukseen. Mutta jos työsuhde katkeaa ja nuori on alle 25-vuotias hänen tulee _keväällä _hakea tutkintoon johtavaan koulutukseen, joka antaa ammatillisia valmiuksia.