1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Naton apulaispääsihteeri: Venäjän yllätyssotaharjoitukset ovat turvallisuusriski

Suomessa vieraileva Alexander Vershbow vaatii Venäjältä suurempaa avoimuutta sen lisääntyneistä soharjoituksista. Naton apulaispääsihteerin mukaan Venäjä rikkoo yhteisesti sovittuja sääntöjä. Suomea hän kiittää hyvästä yhteistyöstä Naton kanssa

Ulkomaat
Naton apulaispääshteeri seisoo kameran edessä. Kuvassa näkyy myös Ylen ulkomaantoimittaja Sari Taussi.
Apulaispääsihteeri Alexander Vershbow osallistui Ulkopoliittisen instituutin seminaariin Helsingissä. Jaani Lampinen / Yle

Naton mielestä maailman suurimpiin kuuluvat turvallisuusriskit aiheutuvat tällä hetkellä Lähi-idän kriisestä ja Venäjän arvaamattomasta käytöksestä.

Suomessa vieraileva Naton apulaispääsihteeri Alexander Vershbow arvostelee Venäjää etenkin siitä, että se ei ilmoita suuristakaan sotaharjoituksista, vaikka käytännöstä sovittiin jo 1990-luvulla Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puitteissa.

Vershowin mukaan Venäjä käyttää hyväkseen sopimuksessa olevaa porsaanreikää.

– Periaatteessa yllätysharjoituksia voi olla, mutta niiden pitäisi olla poikkeus. Venäjä ei kuitenkaan nyt muuta teekään kuin harjoituksia, joista se ei ilmoita ennakkoon, Vershbow sanoo.

Venäjä on toteuttanut sotaharjoituksia muun muassa Ukrainan lähialueilla.

Suomen ja Naton kumppanuutta kehutaan

Suomi on lähentänyt viime vuosina suhdettaan läntiseen sotilasliittoon. Vershbow on tyytyväinen kahden viime vuoden aikaiseen yhteistyöhön.

– Nato-maat on yhdessä Suomen ja Ruotsin kanssa tehneet luottamuksellisen selvityksen Itämeren turvallisuustilanteesta. Arvio on tarkoitus uusia vielä tänä vuonna, Vershbow sanoo.

Suomi osallistui Naton suureen sotaharjoitukseen Itämerellä kesäkuussa. Heinäkuussa Suomi ja Ruotsi saivat ensimmäistä kertaa kutsun Naton illallispöytään puolustusliiton kokouksessa Varsovassa.

– Olemme jo vieneet kumppanuussuhteen erittäin pitkälle ja haluamme ylläpitää tätä läheistä suhdetta, Vershbow sanoo.

Naton pitkällekään viety kumppanuus ei kuitenkaan ole sama asia kuin jäsenyys sotilasliitossa Naton toiseksi korkein virkamies huomauttaa.

– Natolla ei ole velvollisuutta puolustaa Suomea, eikä Suomella ole velvollisuutta auttaa Natoa. Kaikki on vapaaehtoista.

Niinistön aloite transpondereista saa kiitosta

Vershbow kiittää presidentti Sauli Niinistöä taannoisesta ehdotuksesta, jossa hän ehdotti tutkatunnistuksen mahdollistavien transpondereiden käyttöönottoa Itämeren yllä tehtävillä sotilaslennoilla. Venäjän presidentti Vladimir Putin on suhtautunut ehdotukseen myönteisesti.

Vershbowin mukaan Putinin vastaus oli rohkaiseva.

– Vaikka transponderit ovat vain pieni osa lentoturvallisuutta ja vastuullista käyttäytymistä koskevaa kokonaisuutta, toivon että tämä olisi käänne oikeaan suuntaan, ja että Venäjä viimein aloittaisi yhteistyön riskien vähentämiseksi.