Suomalaissatelliitin laukaisu avaruuteen uhkaa viivästyä Cape Canaveralin rakettituhon vuoksi

Aalto-yliopiston avaruusprojektin vetäjä: Räjähdyksen tutkinta sitoo henkilökuntaa ja viivästyttää useita tulevia satelliittien laukaisuja.

Ulkomaat
SpaceX Falcon 9
SpaceX Falcon 9 -kantoraketti räjähti testilaukaisun yhteydessä Cape Canaveralissa, Floridassa 1. syyskuuta 2016. Tia Grant / EPA

Suomalaisen Aalto-1-satelliitin laukaisu avaruuteen tulee luultavasti viivästymään Yhdysvalloissa Cape Canaveralissa sattuneen raketin räjähtämisen vuoksi.

Suomalaissatelliitti oli tarkoitus laukaista avaruuteen juuri samanlaisella Falcon-9-raketilla.

Aalto-yliopistossa kehitelty Aalto-1-satelliitti oli tarkoitus laukaista avaruuteen myöhemmin syksyllä, luultavimmin marraskuussa.

Aalto-1-projektin vastuullinen johtaja, apulaisprofessori Jaan Praks tviittasi onnettomuudesta kuultuaan, että suomalaissatelliitin laukaisulle on odotettavissa viivästyksiä.

Praks ei halua vielä tarkkaan arvioida, kuinka suuri takaisku Falcon-9-raketin räjähtäminen suomalaisprojektille on.

– Tätä emme osaa ihan varmaksi vielä sanoa. Todennäköisesti räjähdyksellä on vaikutuksia. Mutta Aalto-1-satelliitti oli tarkoitus laukaista toiselta laukaisualustalta, joten emme ole ihan varmoja, kuinka paljon räjähdys vaikuttaa meidän satelliittimme laukaisuun.

Lykkäys ehkä ensi kevääseen asti

Viivästyykö suomalaissatelliitin laukaisu?

– Toki se on mahdollista. Kun raketille käy niinkuin siellä nyt kävi, olosuhteet tutkitaan hyvin tarkkaan. Siis tekniset viat ja mikä muu mahdollisesti meni pieleen. Siinä tutkinnassa on paljon kiinni yhtiön henkilökuntaa, mikä voi tarkoittaa myös yhtiön muille laukaisuille viivästyksiä.

Tähtitiedelehti Tähdet ja avaruus arvioi, että onnettomuus merkitsee vähintään puolen vuoden lykkäystä kaikkeen SpaceX-yhtiön laukaisutoimintaan ja pahinta takaiskua yhtiön historiassa.

Tämä tarkoittaa Aalto-1:n laukaisun siirtymistä vähintään ensi vuoden keväälle, lehti kirjoittaa.

Spektrikameralla kuvia vaikkapa Itämeren levistä

Aalto-1-satellitti painaa neljä kiloa. Satelliitin mukana avaruuteen matkaa kolme tutkimuslaitetta. Niistä keskeisin on pienen pieni spektrikamera, joka ottaa kuvia maasta.

– Tämä kamera voi kartoittaa erilaisia pieniä kohteita kuten esim. vaikkapa leväesiintymiä Itämerellä. Myös metsiä, luontoa, saasteita, muutamia esimerkkejä mainitakseni, sanoo apulaisprofessori Praks.

Praks kuvailee satelliittiin tulevia laitteita ainutlaatuisiksi, joista monista voi tulla tulevaisuuden myynti- ja vientiartikkeleita.

– Nämä pienet satelliitit ovat juuri nyt voimakkaasti kasvava tutkimuksen alue. Tässäkin raketin laukaisussa aiotaan lähettää 80 pientä satelliittia – tämäntyyppisiä laukaisuja ei ole historiassa aiemmin ollut.

Tällaisesta tutkimuksesta on käytännön hyötyä, sillä esim. sääennusteet ja paikannus perustuvat avaruustekniikkaan.

Falcon-9-raketti "ihmiskunnan edistynein"

Mutta nyt projektia uhkaa viivästyminen Cape Canaveralin turman vuoksi. Falcon-9-raketti tuhoutui laukaisun valmisteluissa.

Kantorakettia oltiin tankkaamassa laukaisualustalla rutiinimaisessa koekäytössä. Kyseisen raketin oli tarkoitus viedä viikonloppuna avaruuteen israelilainen satelliitti.

– Falcon-9-raketti on edistynein mitä ihmiskunnalla on käytössä. Erityistä siinä on se, että se pysyy laskeutumaan takaisin maan pinnalle, sanoo satelliittiprojektin vetäjä Praks.

Räjähdyksen syy vielä arvoitus

Mistä räjähdys saattoi johtua?

– Siihen voi hyvin paljon erilaisia syitä, sillä raketti on suuri tuubi, joka on täytetty polttoaineella. Se on hyvin monimutkainen laite. Näitä aina silloin tällöin tapahtuu.

Avaruuteen pääsy on hyvin kallista ja monimutkaista vaadittavan suuren energiamäärän ja myös vaarallisuuden takia.

Yleensä jokaista laukaisua varten rakennetaan aina uusi raketti, alusta asti. Falcon-9 on yksi niistä raketeista – ja suurin – joka pystyy ensin viemään satelliitit kiertoradalle ja sen jälkeen päämoottoreineen palaamaan maan pinnalle uudelleenkäyttöä varten. Tällainen kierrätys säästää tietysti paljon rahaa.