1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vihreiden Niinistö: Yllätyksetön budjetti, leikkauslinja jatkuu

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö katsoo, että hallituksen esittelemä talousarvioesitys jatkaa hallituksen leikkauslinjaa.

Kotimaan uutiset
Ville Niinistö
Ville NiinistöPetteri Paalasmaa / AOP

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pitää ensi vuoden talousarviota yllätyksettömänä. Niinistön mukaan hallituksen budjetti-info painottui positiivisten asioiden kertomiseen, mutta ikäviä asioita ei juuri mainittu.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

– Yllätykseton, hallituksen kova leikkauslinja jatkuu. Koulutuksesta ja sosiaaliturvasta leikataan yhteensä 600 miljoonaa euroa ja erityisesti ammatillinen koulutus joutuu koville, kun jopa 10 prosenttia rahoista leikataan pois.

– Hallitus ei korjannut päälinjaansa köyhyyden ja eriarvoisuuden lisäämisestä. Ja koulutusleikkaukset jatkuvat.

Niinistö pitää kuitenkin positiivisena asiana sitä, että päivähoitomaksujen korotukset perutaan.

Työllisyyden osalta Niinistö katsoo, että hallituksen budjetti on vielä pahasti kesken. Hallitus jättää palkansaajajärjestöjen kannalta hankalimpien toimien valmistelun tehtäväksi kolmikannassa.

Niinistö pitää kuitenkin hyvänä asiana, että hallitus on helpottamassa yrittäjyyttä. Niinistö kuitenkin katsoo, että tässä asiassa voitaisiin tehdä vieläkin enemmän esimerkiksi poistamalla ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkauksen sivukulut ensimmäisen vuoden ajalta.

– Toivon, että työllisyyspaketin jatkovalmistelussa tulee pehmeitä keinoja, jotka kannustavat ihmisiä työelämään ja helpottavat sosiaaliturvan ja työn yhteensovittamista positiivisella tavalla, Niinistö sanoi.

"Hallitus pettänyt lupauksiaan kikyn suhteen"

Niinistön mukaan hallitus on pettänyt osin lupauksiaan kilpailukykysopimuksen suhteen. Korkeakouluilta ja ammatilliselta koulutukselta ollaan leikkaamassa yli 20 miljoonaa euroa lisää. Tämä on Niinistön mukaan vastoin sitä, mitä esimerkiksi yliopistoissa on ajateltu silloin kuin kilpailukykysopimukseen on lähdetty mukaan.

– Koulutusleikkauksia on tulossa myös yliopistoihin ja se on väärin.