Kolonialismi Saamenmaassa teemana klassisessa konsertissa – Aivan uutta saamenkielistä musiikkia Inarissa perjantaina

Inarissa pääsee perjantaina kuulemaan klassista musiikkia, jossa väkevät matriarkat pyörittävät maailmaa ja aika kulkee syklisesti. Kyseessä on rovaniemeläisen säveltäjän Outi Tarkiaisen saamenkielisen orkesterilaulusarjan kantaesitys. Yhtenä teemana on myös kolonialismi Saamenmaassa.

kulttuuri
Outi Tarkiainen
Sigel Eschkol

Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa pääsee perjantaina kuulemaan aivan uutta saamenkielistä klassista musiikkia.

Lapin kamariorkesteri kantaesittää rovaniemeläisen säveltäjän Outi Tarkiaisen tähänastisen pääteoksen, 40-minuuttisen orkesterilaulusarjan Maa, kevään tytär eli saameksi Eanan, giđa nieida.

Laulusarja on sävelletty saamenkielisten runojen teksteihin. Solistiosuuden laulaa saameksi mezzosopraano Virpi Räisänen.

Virpi Räisänen
Virpi RäisänenLasse Nissilä

Räisänen on saanut kieliapua utsjokelaisilta Veikko Holmbergilta ja Anna Näkkäläjärvi-Länsmanilta, kertoo Lapin Kansa.

Orkesterilaulusarjan ensiesitys oli torstaina loppuumyydyssä konsertissa Korundissa, Rovaniemellä.

Yhtenä teema kolonialismi

Outi Tarkiainen on itse koonnut Maa, kevään tytär -laulusarjan runot.

– Siinä leiskuvat 
Saamenmaan mysteerit ja väkevät matriarkat, säveltäjä kuvailee.

Laulusarja käsittelee säveltäjän mukaan muun muassa saamelaisten kokemaa kolonialismia, naisten voimakasta yhteyttä toisiinsa sukupolvien ketjussa sekä vahvan luontosuhteen kautta koettua ilmastonmuutosta, jonka vaikutukset näkyvät ensimmäisenä juuri arktisella alueella.

– Laulusarja on myyttinen eepos, jossa väkevät matriarkat pyörittävät maailmaa ja aika kulkee syklisesti. Kyseessä on historian mittavin nimenomaan saamelaisten naisrunoilijoiden teksteihin sävelletty teos, Tarkiainen kertoo.

Vanhempia ja moderneja saamenkielisiä runoja

Laulusarjan teksti on mittava kollaasi etupäässä saamelaisten naisten kirjoittamasta runoudesta.

Rauni Magga Lukkari
Rauni Magga LukkariRiddu Riđđu

Vanhimmat tekstit ovat otteita 1600-luvun venäjänkielisistä, kolttasaamelaisia koskevista asiakirjoista, ja uusimmat tekstit aivan viime vuosina julkaistuista saamenkielisistä moderneista runokokoelmista.

Runoilijoita ovat muun muassa Rauni Magga Lukkari, Rose-Marie Huuva ja Leena Morottaja. Mukana on myös Nils-Aslak Valkeapään tekstejä.

Konsertissa nähdään myös videoteos

Kantaesityksen yhteydessä nähdään myös maailmanensiesitys elokuvaohjaaja Elina Oikarin laulusarjaa varten tekemästä ja samoja teemoja käsittelevästä videoteoksesta Kasvojen vaihdos.

– Videoteos lähestyy aiheitaan runollisella pulssilla, joka rinnastuu saamelaisten käsitykseen ajan syklisyydestä, Oikari kuvailee.

Arktisen yhteistyön tulos

Teoksen maailman-kantaesityksen johtaa Lapin kamariorkesterin pitkäaikainen kapellimestari, vastikään New Yorkin Filharmonikoiden johtajana debytoinut John Storgårds.

Laulusarja Maa, kevään tytär on kolmen Euroopan arktisen orkesterin, Lapin kamariorkesterin, Arctic Philharmonic Orchestran ja Norrbottens Kammarorkesterin yhteistilaus.

– Teoksen Norjan- ja Ruotsin-ensiesitykset kuullaan vuonna 2017 Tromssassa ja Pohjois-Ruotsin kiertueella, joissa esiintyvät Arctic Philharmonic Orchestra ja Norrbottens Kammarorkester toisen kansainvälisesti tunnetun suomalaisen kapellimestarin johdolla, Tarkiainen kertoo.

Sävellystyönsä ohella Outi Tarkiainen toimii lappilaisenHiljaisuus-festivaalin taiteellisena johtajana.

Lappi kámmárorkester
Lapin kamariorkesteriKorundi