Julkkisten sähköpostitilejä hakkeroinut mies tuomittiin vankilaan USA:ssa – Uhrien joukossa Clintonin luotettu ja Bushin perhe

Gucciferina tunnettu romanialaishakkeri auttoi paljastamaan yksityisen sähköpostiosoitteen, jota Hillary Clinton käytti ulkoministerinä ollessaan. Hänen vuokseen julkisuuteen vuoti myös kuvia entisen presidentin George W. Bushin maalauksista.

Ulkomaat
Colin Powell
Romanialaishakkeri tunkeutui muun muassa entisen ulkoministerin Colin Powellin Facebook-tilille.Davi Bohrer / US National Archives / EPA

Yhdysvalloissa on tuomittu yli neljäksi vuodeksi vankilaan romanialainen hakkeri, jonka uskotaan hakkeroineen noin sadan ihmisen sähköpostitilit vuosina 2012–2014.

Guccifer-nimellä tunnettu hakkeri muun muassa auttoi paljastamaan yksityisen sähköpostiosoitteen, jota Hillary Clinton käytti ulkoministerinä toimiessaan.

Guccifer, oikealta nimeltään Marcel Lazar, hakkeroitui Clintonin uskotun Sidney Blumenthalin sähköpostitilille.

Hän vuoti julkisuuteen Blumenthalin Clintonille lähettämiä muistioita. Ne oli lähetetty sähköpostiosoitteeseen, jota Clinton käytti ministeriaikanaan sekä yksityisten että työasioiden hoitamiseen.

Tapaus johti sen tutkimiseen, oliko Clinton käsitellyt väärin arkaluonteisia sähköposteja.

Bushin kuvia, Powellin Facebook-tili

Gucciferilla,oli myös muita vaikutusvaltaisia uhreja. Joukossa oli entisen presidentin George H.W. Bushin tytär ja presidentti George W. Bushin sisar Dorothy Bush Koch.

Hakkeroinnin seurauksena julkisuuteen levisi Bushien perhekuvia ja kuvia George W. Bushin maalauksista.

Lazar hakkeroitui myös entisen ulkoministerin Colin Powellin Facebook-tilille ja julkaisi siellä epäasiallisia päivityksiä.

Romania luovutti 44-vuotiaan Lazarin oikeudenkäyntiin Yhdysvaltoihin maaliskuussa.

Ehtona kuitenkin oli, että Lazar palautetaan kärsimään loppuun 7-vuotinen tuomio, joka hänelle on langetettu vastaavista rikoksista Romaniassa. Vasta sen jälkeen hän palaa vankilaan Yhdysvalloissa.