1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Työllisyyspaketista uhkaa tulla vaikea vääntö – ansiosidonnaiseen hankala enää koskea

Asiantuntijat ennakoivat, että budjettipöydästä jatkovalmisteluun siirretyt työllisyystoimet voivat vesittyä. STTK:n pääekonomisti Ralf Sund sanoo, että ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan on erittäin vaikea saada läpi uusia heikennyksiä.

Politiikka
Taskulaskin ja euroja.
Ismo Pekkarinen / Yle

Ensi vuoden budjettinsa esitellyt hallitus siirsi merkittäviä osia työllisyystoimistaan kolmikantaiseen jatkokäsittelyyn.

Tavoitteena on muun muassa muuttaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa kannustavammaksi. Käytännössä työttömiä aiotaan haastatella kolmen kuukauden välein ja passiivista työtöntä uhkaisi turvan tason alentuminen.

Jo aiemmin Sipilän hallitus on lyhentänyt ansiosidonnaisen turvan kestoa sadalla päivällä.

Ralf Sund ja Vesa Vihriälä.
Ralf Sund (vas.) ja Vesa Vihriälä (oik.).Kalevi Rytkölä / Yle

STTK:n pääekonomisti Ralf Sund tulee itse istumaan kolmikantaneuvotteluissa työllisyyspaketista. Hän katsoo, että uusien heikennysten tekeminen ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen ehtoihin on hyvin vaikeaa.

– En pidä sitä kovin todennäköisenä. Työttömät ovat jo osallistuneet näihin toimenpiteisiin aivan riittävästi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä viittaa tässä yhteydessä hallituksen aikaisempiin törmäyksiin ay-liikkeen kanssa.

– Näyttää siltä, että hallitus on lähtenyt siitä, että se viime kädessä tulee päättämään. Mutta siltä se on näyttänyt joskus ennenkin. Saattaa hyvin olla, että neuvottelut johtavat tämän tavoitteen vesittymiseen, Vihriälä sanoo.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken on tarkoitus sopia myös esimerkiksi työttömyysturvan käytöstä starttirahana tai palkkatukena. Työllisyyspaketilla tavoitellaan 10 000:tä uutta työpaikkaa.

"Kiky toteutuu, työllisyystavoite ei"

Sekä Etlan Vihriälä että STTK:n Sund uskovat kilpailukykysopimuksen toteutumiseen, vaikka kunta-alan työntekijät ovat uhanneet viime hetkellä jättäytyä siitä pois.

Sipilä vakuutti budjettia esitellessään, että kuntatalous ei tule kikystä kärsimään. Samalla hallitus ilmoitti alentavansa tuloveroja 515 miljoonalla, mikä on ekonomistien mukaan hyvä ratkaisu.

– Ihan hyvä kompromissi että saamme yhtäältä velkaantumiskehityksen taittumaan ja pidämme jollakin tavalla yllä kotimaista kysyntää, Etlan Vihriälä sanoo.

STTK:n Sund toteaa veroalen kasvattavan melko tuntuvasti yksityisen puolen työtekijöiden ostovoimaa ensi vuonna.

Myös päivähoitomaksujen korotusten peruminen saa kaksikolta kehut. Mutta hallituskauden työllisyystavoitteen - 72 prosentin työllisyysasteen - toteutumiseen on vaikeampi uskoa.

– Ei toteudu, ellei kansainvälinen talous ja sitä myöden Suomen talous olennaisesti nouse toiselle kasvu-uralle, kuittaa STTK:n Ralf Sund.

– Emme oikeastaan tiedä, mitä tästä työllisyyspaketista lopulta tulee. Tässähän puhutaan 10 000 työpaikasta. Se kyllä tarkoittaa, että hallituksen tavoitetta työllisyysasteesta ei tulla saavuttamaan, sanoo Etlan Vesa Vihriälä.