Hyppää sisältöön

Zika-virusta löytyi hyttysistä Miamissa Floridassa

Tutkijoiden mukaan Miamissa on alueita, joissa hyttyset levittävät virusta tartunnan saaneista ihmisistä eteenpäin.

Miamin kaupungin työntekijät puhdistavat katuja zikavirusta levittävistä hyttysistä Miami Beachillä. Kuva: EPA/Cristopal Herrera

Floridassa on löydetty zika-virusta ensimmäisen kerran hyttysistä. Virusta tavattiin Miami Beachillä tutkituista hyönteisistä. Zika-virusta löytyi nyt Yhdysvalloissa ensi kerran nimenomaan hyttysistä.

Zika-viruksen saaneita ihmisiä on löytynyt Floridan osavaltiosta 47 henkeä. Sairastuneet ovat saaneet tartunnan tietyillä suppeilla alueilla Miamissa, mikä on saanut tutkijat epäilemään, että paikalliset hyttyset levittävät tautia. Nyt epäilyksille näyttää löytyneen vahvistus.

Suuresta määrästä tutkittuja hyttysiä zika-virusta löytyi kolmesta otoksesta, jotka ovat peräisin Miami Beachiltä turistien suosimalta alueelta.

Tutkijat ovat todenneet zika-viruksen leviävän ihmisistä hyttysiin ja niistä takaisin ihmisiin puremien välityksellä. Sen sijaan hyttyset eivät levitä virusta omassa populaatiossaan.

Miamissa zikavirus on levinnyt Miami Beachin South Beach -alueella sekä Wynwoodin kaupunginosassa. Muutamia tapauksia on löytynyt myös läheisistä piirikunnista ja Tampa Bayn alueelta. Nämä ovat siis tautitapauksia, jotka eivät selity muualta tulleilla matkailijoilla vaan ovat paikallisten hyönteisten tartuttamia.

Viranomaiset Miamin alueella pitävät tärkeänä hyttysten eliminoimista zika-viruksen vastaisessa taistelussa.

Afrikasta peräisin oleva virus on levinnyt laajalle - 2015 alkaen se on aiheuttanut epidemian Etelä- ja Keski-Amerikan alueella. Brasiliassa zika-virustartuntoja on todettu yli puolitoista miljoonaa.

Zika-virukseen sairastuneet äidit ovat synnyttäneet mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä sairastavia vauvoja. Zika-viruksen tiedetään levinneen 34 maahan.