Hyppää sisältöön

Imatran kaupunginjohtaja: "Kunnille voi jäädä kiinteistöistä mustapekka käteen"

Suurin osa kuntien tehtävistä siirtyy maakunnille. Maakunnat eivät välttämättä tarvitse kuntien kiinteistöjä tehtävien järjestämiseen.

Kunnat ovat jo aloittaneet valmistelut vuonna 2019 alkavaa maakuntahallintoa varten.  Uudistus merkitsee suurta muutosta kuntatalouteen, kun suuri osa kuntien tehtävistä siirtyy maakuntien hoitoon.

Kuntien henkilökuntaa ja veroprosenttia pitää laskea huomattavasti.

– Keskeinen asia on havaita, että 60 prosenttia kuntataloudesta siirtyy itsehallintoalueelle ja 12,5 prosenttiyksikköä otetaan kuntien veropohjasta pois, Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen kertoo.

Imatralla ollaankin rukkaamassa taloudenpitoa uuteen uskoon.

– Laadimme nyt kolmen vuoden mahdollisimman realistista taloussuunnitelmaa. Se lähtee siitä, että veroprosentti on 7,7, Lintunen kertoo.

Myös kuntien kiinteistöjen tuleva käyttö ja omistus aiheuttaa suuren taloudellisen riskin kunnille. Maakunnat eivät välttämättä tarvitse kuntien kiinteistöjä kunnilta siirtyvien tehtävien järjestämiseen.

– Se on kyllä varsinainen mustapekka-kortti, jos kunnille jää kiinteistöt käteen. Kiinteistömassa on pääosin vielä kuntien hallussa sote-puolelta. Valmisteleva lainsäädäntö lähtee kuitenkin siitä, että vuoden 2021 jälkeen itsehallintoalueet voivat vapaasti päättää missä kiinteistöissä sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavat, Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen huomauttaa.  

.
.