1. yle.fi
  2. Uutiset

Uzbekistanin hallitus: Presidentti Karimov on kriittisessä tilassa

Viikonloppuna sairaalahoitoon joutuneen presidentti Islam Karimovin terveydentila on herättänyt huhuja ja spekulointia. Karimov on johtanut keskiaasialaista Uzbekistania itsevaltaisin ottein koko sen itsenäisyyden ajan.

Ulkomaat
Karimov puhuu pitäen oikeaa kättään torjuvasti kämmen edessä. Hänellä on tummansininen puku ja kravatti. Taustalla näkyy Uzbekistanin lippu.
Uzbekistanin presidentti Islam Karimov.Ivan Sekretarev / Pool / EPA

Keskiaasialaisen Uzbekistanin presidentti Islam Karimov on kriittisessä tilassa, maan hallitus ilmoittaa.

Uzbekistania itsevaltaisesti jo neuvostoajoista alkaen johtanut Karimov joutui sairaalaan tiettävästi lauantaina, ja hänen tyttärensä on kertonut isänsä saaneen aivoverenvuodon.

Uzbekistanin viranomaisten vaitonaisuus presidentin tilasta on herättänyt jo epäilyjä, että 78-vuotias valtionpää olisi kuollut.

– Hyvin raskain sydämin ilmoitamme teille, että kuluneiden vuorokausien aikana presidenttimme tilassa on tapahtunut jyrkkä heikentyminen ja lääkäreiden mielestä sitä voi pitää kriittisenä, Uzbekistanin hallituksen tiedonannossa kerrotaan.

Tiedonannosta uutisoi (siirryt toiseen palveluun) Venäjän valtiollinen RIA Novosti -uutistoimisto.

Uutistoimisto Reutersille puhunut kazakstanilainen hallituslähde kertoo Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajevin aikovan lyhentää Kiinan matkaansa matkustaakseen Uzbekistaniin lauantaina. Tämä voi viitata siihen, että odotettavissa on ilmoitus Karimovin kuolemasta.

Spekulaatiot leviävät

Spekulaatioita Karimovin kuolemasta on herättänyt erityisesti tieto, että Karimovin synnyinkaupungin Samarkandin viranomaiset olisivat määränneet julkiset työntekijät siivoamaan keskustan katuja. Sitä on pidetty merkkinä valmistautumisesta hautajaisiin.

Ei ole selvyyttä, kuka voisi astua Karimovin saappaisiin. Itsevaltaisen presidentin kuoleman on pelätty sysäävän liikkeelle valtakamppailun, joka saattaisi aiheuttaa epävakautta Uzbekistanissa ja mahdollisesti jopa laajemminkin Keski-Aasiassa.

Kovaotteinen hallitsija

Karimov toimi Uzbekistanin johdossa jo Neuvostoliiton aikana. Kun Uzbekistan itsenäistyi 1991, Karimovista tuli maan ensimmäinen presidentti. Karimov on kovaotteisesti tukahduttanut opposition ja vapaan lehdistön.

Hän on esittäytynyt Uzbekistanin vakauden takaajana ääri-islamilaista liikehdintää vastaan.

Karimovin hallinnon mainetta on mustannut erityisesti Andižanin verilöyly vuonna 2005, kun Uzbekistanin turvallisuusjoukot avasivat tulen mielenosoittajia vastaan.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi