1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäläisen telakkayhtiön vuokrasopimuksen jatkosta nousi haloo Helsingissä

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta jatkoi venäläisen telakkayhtiön maavuokrasopimuksia Hietalahdessa ja Hernesaaressa. Päätöksessä on nähty turvallisuuspoliittisia ongelmia. Arctech Helsinki Shipyard Oy on Krimin valtauksen takia USA:n pakotelistalla.

Kuva: Yle

STX Finland Oy ja venäläinen United Shipbuilding Corporation perustivat joulukuussa 2010 arktiseen meriteknologiaan ja jäänmurtajien rakentamiseen erikoistuneen Arctech Helsinki Shipyard Oy:n. STX luopui kaikesta omistuksestaan yhtiössä syyskuussa 2014. Nykyään yritys on siis sataprosenttisesti venäläisten omistama.

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta päätti 30.6. jatkaa Arctech Helsinki Shipyard Oy:n vuokrasopimusta Hietalahdessa kymmenellä vuodella, vuoteen 2035 saakka. Myös ensi vuoden lopulla päättyvää Hernesaaren vuokrasopimusta jatkettiin vuoden 2020 loppuun.

Jos kaikki asiat alistettaisiin kaupunginhallitukselle, koko järjestelmä menisi tukkoon.

Juha Hakola

Jatkopäätökset ovat herättäneet Helsingin kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsenissä huolestuneita äänenpainoja ja närää. On esitetty kysymys, olisiko vuokrasopimusta pitänyt jatkaa, koska kyseessä on venäläistaustainen yritys, joka on USA:n pakotelistalla.

Kiinteistölautakunnan puheenjohtaja Juha Hakola (kok.) vakuuttaa, että päätös on perusteltu.

– Meidän tehtävämme on pohtia sitä, miten asiat toteutetaan lain mukaan, ja päätös maavuokrasopimuksen jatkamisesta on perusteltu ja tarkoin harkittu.

Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Hannu Oskala (vihr.) on Hakolan kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa Suomen ei tarvitse ottaa Yhdysvaltain pakotelistaa huomioon.

– Jos yritys olisi EU:n pakotelistalla, silloin asiasta olisi varmasti keskusteltu ja se olisi vaikuttanut päätökseen. Suomessa ulkopolitiikkaa hoitaa hallitus eikä Helsingin kiinteistölautakunta, Oskala sanoo.

"Tietoa saa, kun sitä muistaa etsiä"

Kaupunginhallituksen jäsenistä esimerkiksi Sara Paavolainen (sd.) ja Arja Karhuvaara (kok.) moittivat Kuntalehdessä sitä että kaupunginhallitus ja -valtuusto on ohitettu päätöksenteossa ja että telakkayhtiön vuokrasopimuksesta ei ole tiedotettu kunnolla.

Oskala huomauttaa, ettei kaikkea tietoa tarvitse tuoda tarjottimella.

– Usein kun valitetaan, ettei ole saatu tietoa, voitaisiin ehkä katsoa vähän peiliinkin. Tietoa saa, kun tietoa muistaa itse etsiä. Ainahan kaupunginhallituksella on mahdollisuus alistaa lautakunnan päätös omaan valtaansa, mutta en usko, että päätös tällä kertaa muuttuisi kaupunginhallituksessa. Valtuustoon asti se ei varmastikaan mene, Hannu Oskala (vihr.) toteaa.

Kiinteistölautakunnan puheenjohtaja Juha Hakola (kok.) painottaa sitä, että nyt puhutaan vuokrasopimuksesta, jota jatkettiin vuodesta 2025 vuoteen 2035.

– Tämän yrityksen vuokrasopimus olisi ollut voimassa vuoteen 2025 saakka ilmankin tätä päätöstä. Jos kaikki asiat alistettaisiin

Suomessa ulkopolitiikkaa hoitaa hallitus eikä Helsingin kiinteistölautakunta.

Hannu Oskala

kaupunginhallitukselle, koko järjestelmä menisi tukkoon, Hakola sanoo.

"Sota-aluksista vuokrasopimus purkautuu"

Maavuokrasopimuksen lupaehtojen mukaan alueella saa rakentaa ja huoltaa aluksia vain kauppamerenkulun ja Suomen valtion käyttöön. Kaikki muu toiminta vaatisi kaupungin luvan.

– Jos siellä ryhdyttäisiin valmistamaan sota-aluksia, niin siinä tapauksessa Helsingin kaupungilla olisi oikeus purkaa sopimus. Mutta todennäköisimmin siellä tehdään sitä, mitä telakka osaa parhaiten eli siviilialuksia, sanoo Oskala.

Tuo paljon kohua herättänyt maavuokrasopimus on vielä allekirjoittamatta.