Yle Hongkongissa: Itsenäisyyden kannattajat ensi kertaa vaaleihin

Manner-Kiinan viranomaiset häiritsevät Hongkongin parlamenttivaaleja laittomilla keinoilla, riistävät hongkongilaisten poliittiset oikeudet ja tuhoavat oikeusvaltion periaatteen, sanoo itsenäisyyttä vaativan puolueen aktivisti. Hänen ei annettu osallistua Hongkongin vaaleihin, koska Kiina ei siedä ajatusta itsenäisyyden tavoittelusta.

Edward Leung edustaa Hongkongin radikaaleinta oppositiota. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

HONGKONG Menossa on Hongkongin vaalikampanjan loppuhuipennus. Valkoisiin paitoihin pukeutuneet opiskelijanuoret kumartavat syvään kaikille ohikulkijoille lähiön bussiaseman jalkakäytävällä. Kädet ojentavat kiinnostuneille vaalimainoksia Hongkongin radikaaleimmista ehdokkaista.

Parivaljakko Edward Leung ja Baggio Leung närästää sekä Hongkongin valtapuolueita että erityisesti Kiinan kommunistista puoluetta, sillä heidän tavoitteenaan on Hongkongin itsenäistyminen Kiinan vallasta.

– Nykyisessä poliittisessa järjestelmässä on täysin toivotonta toteuttaa todellista demokratiaa, Edward Leung sanoo Ylelle.

25-vuotias Edward Leung on kaksikosta tunnetumpi. Hän ilmoittautui ehdokkaaksi ensi sunnuntaina pidettäviin lainsäädäntöneuvoston vaaleihin Hong Kong Indigenous -puolueen listoilla, mutta vaaliviranomaiset eivät hyväksyneet hänen ehdokkuuttaan.

Kiina painosti hylkäämään ehdokkaita

Vaalikelpoisuuden menettämisen perusteeksi riitti se, että Leung kannattaa Hongkongin itsenäistymistä, mikä on viranomaisten mielestä perustuslain vastainen vakaumus.

Mielenosoittaja hallintorakennuksen edessä. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Heinäkuussa vaalikomissio vaati kaikkia ehdokkaita allekirjoittamaan lupauksen, että Hongkong on erottamaton osa Kiinaa, mutta myös allekirjoittaneita ehdokkaita jätettiin vaaleista rannalle.

Leungin itsensä – sekä uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan – diskauspäätöksen taustalla oli Kiinan kulissien takainen painostus. Reutersin lähteen mukaan Kiinan johto on antanut Hongkongin johdolle käskyn, että itsenäisyysliike on nujerrettava.

Vaalikelpoisuus vietiin kaikkiaan kuudelta ehdokkaalta, Leungin mielestä laittomasti.

Leung: Kiina tuhoaa Hongkongin oikeusvaltion

Edward Leungia on seurattu ja häiritty viime aikoina, eikä hän säästele sanojaan Kiinan suhteen.

– Manner-Kiinan viranomaiset ilmiselvästi häiritsevät Hongkongin parlamenttivaaleja laittomilla keinoilla. He ovat riistäneet meiltä poliittiset oikeutemme ja tuhoavat oikeusvaltion periaatteen Hongkongissa, Leung sanoo Ylen haastattelussa.

Baggio Leungin kannattaja kumartaa syvaan ja tarjoaa vaalimainosta. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Leungin turhautuminen ja radikalisoituminen ovat seurausta siitä, että kahden vuoden takaiset opiskelijamielenosoitukset eivät johtaneet mihinkään. Niin sanottu sateenvarjovallankumous jäi kauas vallankumouksesta, sillä Hongkongin hallintojohtajan vaalitapaan ei tehty vaadittuja demokraattisia muutoksia.

Leung uskoo, etteivät Hongkongin itsehallinto ja demokratia voi toimia niin kauan kun Hongkong on osa Kiinaa.

– Nykyisen ”yksi maa ja kaksi järjestelmää” -periaatteen vallitessa ei ole mitään toiveita demokratiasta. Niin kauan kun olemme Kiinan vallan alla, ei ole mitään toivoa, Leung sanoo.

Itsenäisyydestä ei kannata huudella ennen vaaleja

Nyt Leung yrittää ohjata kannatuksensa yhtä itsenäisyysmieliselle Sixtus ”Baggio” Leungille, joka tosin on sanoissaan varovaisempi.

– Ennen 4. syyskuuta en voi sanoa ääneen tukevani itsenäistymistä, koska minut diskattaisiin vaaleista, sanoo Youngspiration-puoluetta edustava Baggio Leung.

Ei kuitenkaan jää epäselväksi, mitä mieltä hän on.

– Kun "yksi maa, kaksi järjestelmää" -periaate on epäonnistunut, emmekä me halua ”yksi maa, yksi järjestelmä” -periaatetta, niin mikä on ratkaisu. Se on Hongkongin itsenäisyys, Baggio Leung sanoo.

Itsenäisyys on käytännössä mahdotonta

Hongkongin kiinalainen yliopisto järjesti heinäkuussa ensimmäisen kyselyn itsenäisyyden kannatuksesta. Sen mukaan 17 prosenttia hongkongilaisista kannattaa itsenäisyyttä, mutta nuorimpien 15–24-vuotiaiden keskuudessa kannattajia oli lähes 40 prosenttia.

Elokuun alussa Hongkongissa pidettiin ensimmäinen mielenosoitus, jossa vaadittiin erityishallintoalueen itsenäistymistä.

Katukylttejä, joissa on virallinen kehotus äänestää. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Itsenäisyyden kannattajat eli niin sanotut lokalistit (localists) ovat ryhmittyneet moneen kilpailevaan puolueeseen, eikä heillä ole vielä edustusta lainsäädäntöneuvostossa.

Myös Kiinan keskusvallasta irrottautumisen kannattajat tunnustavat kuitenkin, että itsenäistyminen olisi käytännössä lähes mahdotonta, koska Kiina ei hyväksyisi sitä. Yliopiston kyselyssä alle neljä prosenttia vastanneista piti itsenäistymistä realistisena vaihtoehtona.

– Itsenäistyminen on lähes mahdotonta. On kuitenkin muistettava, että myös demokratian edistäminen on lähes mahdotonta nykyisin, koska (Kiinan) hallitus ja parlamentti valvovat sekä manipuloivat perustuslakiamme. He voivat määritellä, mitä demokratia on, Edward Leung sanoo.

Kiina tuomitsee itsenäisyysajatukset jyrkästi

Leung uskoo, että Kiinan reaktio orastavaan itsenäisyysliikkeeseen tulee olemaan tuima.

– Se on radikaali, luvassa on lisää sortoa, Leung arvioi. Hän muistuttaa, että itsenäisyysajatusta pidetään Manner-Kiinassa erittäin vaarallisena, koska sille voisi löytyä kannatusta myös Tiibetistä, Xinjiangista ja Taiwanista.

Manner-Kiinan media on tuominnut itsenäisyyshaaveet jyrkästi – itsenäisyysajatuksia on kuvattu farssiksi, myrkyksi ja poliittiseksi tempuksi.

Myös Hongkongin Kiinan keskusvaltaa myötäilevä hallintojohtaja Leung Chun-ying on yrittänyt torpata puheet itsenäistymisestä. Kyse ei hänen mielestään ole sananvapausasiasta, koska Hongkongin pitää olla osa Kiinaa.

”Itsenäisyys merkitsisi vallankumousta”

Peking-mieliset poliitikot tyrmäävät itsenäisyyden kannattajat haihattelijoina. Suurinta Kiina-mielistä DAB-puoluetta johtava Starry Lee korostaa Ylen haastattelussa, että Kiinan kanssa on keskusteltava ja sen kanssa on tultava toimeen.

– Jos Hongkongista haluttaisiin tehdä itsenäinen, se merkitsisi vallankumousta. Hongkongin yhteiskunta joutuisi maksamaan siitä valtavan suuren hinnan, Lee sanoo – eikä hän usko, että edes itsenäisyyden kannattajat olisivat valmiita maksamaan sellaista hintaa.

Lee pitää asennettaan “realistisena ja käytännöllisenä”, ja uskoo valtaosan äänestäjistä olevan samoilla linjoilla.

Näin ajattelee myös itsenäisyysmielisten kampanjointia seuraava Wong Kwok Ying, jonka mielestä tärkeintä on harmonia.

– Nämä nuoret syyllistyvät laittomuuksiin ja tottelemattomuuteen. Voimme rakentaa kotimaatamme vain rauhanomaisesti, Wong sanoo.

Edessä Hongkongin tärkeimmät vaalit

Ensi sunnuntain vaaleissa 7,3 miljoonan asukkaan Hongkong valitsee 70 edustajaa lainsäädäntöneuvostoon, joka vastaa lähinnä parlamenttia. Vaaleja pidetään tärkeimpinä mitä Hongkongissa on järjestetty sen jälkeen kun Britannia luovutti erityishallintoalueen Kiinalle vuonna 1997.

Baggio Leungin kannattajat tavoittelevat bussimatkustajien huomiota Wah Mingin bussiasemalla. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Tähän asti Kiinaa myötäilevillä puolueilla on ollut neuvostossa enemmistö, mutta oppositiossa olevilla maltillisilla demokraateilla on ollut yli kolmannes paikoista, mikä on antanut oppositiolle veto-oikeuden joihinkin lakiesityksiin.

Vuodesta 1997 alkoi 50 vuoden siirtymäaika, jonka kuluessa Hongkongin pitäisi pystyä itse päättämään sisäisistä asioistaan, mutta käytännössä hongkongilaiset uskovat, että Kiinan vaikutusvalta alueella kasvaa jatkuvasti, eikä Hongkongin perustuslaki pysty takaamaan demokraattisia vapauksia.