1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Uudenkaupungin autotehdas uskoo sähköautoihin

Valmet Automotivella paitsi valmistetaan Mersuja, myös kehitetään kiivaasti uutta. Tällä hetkellä tehdas ei valmista sähköautoja, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin.

Valmet Automotiven sähköautokonsepti Eva II. Kuva: Ari Welling / Yle

Uudenkaupungin autotehtaalla on vuosien saatossa valmistettu useita erilaisia sähköautoja ja -kulkuneuvoja. Eniten julkisuutta sai hybridiurheiluauto Fisker Karma, jonka valmistus kuitenkin loppui lyhyeen.

– Ikävää, että Fiskerin tuotanto meillä loppui. Olemme kuitenkin ylpeitä siitä, että pystyimme auttamaan tämänkin auton tuotannon valmistukseen asti, sanoo projektipäällikkö Jyri Kylä-Kaila.

Muita autotehtaan valmistamia sähköautoja ovat olleet muun muassa norjalainen Th!nk City ja tanskalainen golfauto Garia.

Kuva: Ari Welling / Yle

Tuotekehityspuolella on vilkasta

Samalla kun viereisessä isossa hallissa tehdään täyttä häkää Mersuja, kehitetään tuotekehityspuolella uusia sähkösovelluksia.

Viimeisin julkistettu sopimus on yhteistyö ylöjärveläisen Avant Technon kanssa. Avant toi alkuvuodesta markkinoille täyssähköisen, lyijyakkuja käyttävän pyöräkuormaajan. Uudessakaupungissa Avant e5:stä kehitetään nyt tehokkaampia litiumakkuja käyttävää mallia.

Sähköautojen valmistus alkaa hyvin usein pienistä sarjoista.

Jari Mattila

– Rakennuspuolella on valtavat markkinat sähkösovelluksille. Monilla työmailla ja rakennusten sisällä ei yksinkertaisesti saa enää käyttää polttomoottorilla toimivia ajoneuvoja, sanoo Kylä-Kaila.

Uusia asiakkuuksia haetaan jatkuvasti

Autotuotannolla Uudessakaupungissa näyttää menevän paremmin kuin koskaan. Silti kasvun varaa uskotaan olevan. Yhtenä kasvumahdollisuutena nähdään juuri sähköautot, kertoo tuotekehityspäällikkö Jari Mattila.

– Sähköautojen valmistus alkaa hyvin usein pienistä sarjoista. Tässä on selkeä mahdollisuus meille saada yhä lisää tuotantoa tänne Uuteenkaupunkiin, sanoo Mattila.