1. yle.fi
  2. Uutiset

10 tuntia suolaliuoksessa ja savustusuuniin aamuvarhaisella - markkinoiden hittituote savusiika viedään käsistä

Vaasan silakka- ja siikamarkkinoiden vetonaula on vuodesta toiseen savusiika. Siikaa savustetaan markkinapaikalla ja ensimmäiset siiat pääsivät uuniin jo aamulla. Savustus on uskottu kokeneiden kalamiesten käsiin.

Kotimaan uutiset
Aamun ensimmmäiset siiat savustusuunissa.
Aamun ensimmmäiset siiat savustusuunissa.Terhi Varjonen/Yle

Sisäsatamassa käy vilske. Silakka- ja siikamarkkinoiden valmisteluja tehdään hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua. Myyjät kasaavat myyntipöytiään. Tänä vuonna oman haasteensa on tuonut sisäsatamassa vielä jatkuvat rakennustyöt. Myyjille tarkoitettu alue on hieman pienempi kuin aiemmin mutta paikan on saanut liki 30 myyjää.

Tikutetut siiat odottavat savustusuuniin pääsyä.
Tikutetut siiat odottavat savustusuuniin pääsyä.Terhi Varjonen/Yle

Markkinoiden järjestäjä Lions Club Vaasa Meri pitää markkinoilla myös omaa tiskiään. Heidän tiskiltään myydään koko kaksipäiväisen tapahtuman aikana lähes 250 kiloa savustettua siikaa. Vastasavustettu siika on joka vuosi mennyt kuin kuumille kiville ja sitä tullaan jonottamaan jo hyvissä ajoin ennen varsinaisen myynnin alkua.

Siiat laitetaan roikkumaan ritilälle. Yhdellä ritilällä on 25 siikaa.
Siiat laitetaan roikkumaan ritilälle. Yhdellä ritilällä on 25 siikaa.Terhi Varjonen/Yle

Mutta ennen kuin siika on valmis myytäväksi ovat savustusspesialistit Kalervo Piira ja Veikko Mäläskä tehneet jo hyvän tovin töitä. Alkuvalmistelut on aloitettu kello kuusi aamulla.

Vastasavustettu siika käy kaupaksi

Kaksikko on savustanut markkinoilla siikaa kunnioitettavat 26 kertaa ja tämän vuoden markkinoilta tulee sitten se 27. kerta. Työtehtävät ovat kummallakin niin hyvin hallussa, että käskyjä ei tarvitse erikseen jaella. Yhteispeli toimii.

Siikaritilä nostetaan savustusuuniin.
Siikaritilä nostetaan savustusuuniin.Terhi Varjonen/Yle

– Tää menee savustamisen kohdalla vähän niin kuin avioparilla. Ei meidän tarvitse puhua mitään, kummatkin tietää mitä pitää tehdä. Me keskitytään tähän savustamiseen vaan. Olen aina sanonut, että hidas saa olla mutta ei tyhmä. Sen takia pitää valmistella, sanoo Kalervo Piira.

Siika tulee savustajille kymmenen tunnin suolaliuksessa makoilun jälkeen ja sitten aloitetaan. Siian niskasta laitetaan metallikoukku läpi, sillä kalat laitetaan uuniin roikkumaan. Savustusuuneja on kaksi ja kerrallaan uuniin mahtuu 25 siikaa.

Valmiita savusiikoja.
Valmiita savusiikoja.Terhi Varjonen/Yle

Veikko Mäläskä kertoo, että siika tulee lähialueelta, Merenkurkusta ja se on niin sanottua kolmossiikaa. Nämä siiat soveltuvat savustukseen hyvin. Siikaa on savustettu markkinoilla aina ja kaupunkilaiset tietävät, että jos mielii siian saada, on oltava ajoissa liikkeellä. Markkinat alkavat kello 10 mutta savustajat lupaavat siikoja olevan valmiina ainakin puolta tuntia aikaisemmin. Perjantaina käynnistyneet markkinat jatkuvat lauantaina kello 10.

Lue seuraavaksi