Hävikkiruoka on muutakin kuin kattilan pohjalle jääneet rippeet – Ravintolat myyvät yli jäänyttä ruokaa noutoannoksina

Hävikkiruokaa syntyy suomalaisten talouksissa kymmeniä kiloja per nenä. Koko tuotantoketjun läpikäynyt ruoka tuhlaa rahan lisäksi myös luonnonvaroja.

Kotimaa
Ravintolan keittiössä pakataan lounasruokaa noutoannoksiin.
Ravintolan keittiössä pakataan lounasruokaa noutoannoksiin.Anne Savin / Yle

Suomalaisten keittiöiden kautta päätyy jätteisiin ruokaa kilotolkulla.

– Keskimäärin nelihenkisen perheen ruokahävikki on sata kiloa vuodessa, kertoo tamperelaisen Ekokumppaneiden projektipäällikkö Harri Helin.

Roskiin päätynyt ruoka on käynyt läpi pitkän tuotantoketjun, mikä tulee samalla mitätöityä.

Ruoka maksaa meillä vielä liian vähän.

Harri Helin

– On tarvittu kylvämistä, kyntämistä, vettä, maata, työtä, jalostamista, säilytystä ja kuljetusta – muun muassa, Helin luettelee. Kaikki tuo menee hukkaan, kun ruoka päätyy roskiin.

Helin toistaa vanhaa hokemaa siitä, miten lautaselle otettu ruoka pitäisi syödä loppuun.

– Ruoka maksaa meillä vielä liian vähän, arvelee Helin pois heittämisen syyksi. Raha puhuu myös tässä, vaikka siitä ei tässä pelkästään olekaan kyse.

Ravintolat muuttavat hävikkiruoan rahaksi

Ruoan pois heittäminen on ravintoloissa arkipäivää. Varsinkin lounasravintoloissa myydyksi päätyvien annosten määrää on vaikea arvioida.

Ristorante Bella Roman ravintolapäällikkö Pia Luoto.
Ristorante Bella Roman ravintolapäällikkö Pia Luoto on iloinen ylijääneen ruoan myynnistä. Anne Savin / Yle

– Vaikka meillä on pitkä kokemus ja seuraamme tarkasti ruoan menekkiä, niin jokainen päivä on erilainen ja asiakkaiden määrä vaihtelee, kertoo tamperelaisen Ristorante Bella Roman ravintolapäällikkö Pia Luoto.

Bella Roma on osa ravintolayritys Restamaxia, joka on aloittanut yli jääneiden ruoka-annosten myymisen pari viikkoa sitten. Mukana on kuusi ravintolaa Tampereelta ja kolme Lempäälästä.

Kyllähän se on tuntunut ikävältä heittää vasta valmistettua ruokaa roskiin päivittäin.

Pia Luoto

– Me haluamme olla mukana ympäristöystävällisessä toiminnassa ja ehkä ravintoloita tulee vielä lisää, sanoo ruokaravintoloiden toiminnasta vastaava Eero Aho Restamaxista.

Ristorante Bella Romassa oli keskiviikkona lounaan jälkeen myynnissä neljä annosta uunissa gratinoitua tonnikalapastaa ja neljä annosta lihapullia ja perunamuusia. Annokset myydään Lunchie-älylaitesovelluksen kautta.

– Se on helppoa meille sekä asiakkaalle, vakuuttaa Luoto.

Hävikkiruoan myynti on otettu muutenkin ilolla vastaan asiakkaiden lisäksi myös ravintolan keittiössä.

– Kyllähän se on tuntunut ikävältä heittää vasta valmistettua ruokaa roskiin päivittäin, hän toteaa.

Vanhaa leipää ja banaanimummoja

Kotitalouksien ja ravintoloiden lisäksi hävikkiruokaa syntyy suuria määriä elintarvikeliikkeissä.

– Kaikista eniten poistoon päätyy leipää ja banaaneja, kertoo Ekokumppaneiden projektipäällikkö Harri Helin.

– Monet haluavat syödä vain samana päivänä paistettua leipää, joten ”eiliset” ovat jo pois heitettävien joukossa.

Jos appelsiinipussissa on yksi huono, niin koko pussi menee roskiin.

Harri Helin

Banaanien hävikin syyn Helin kertoo todistaneensa kaupoissa moneen kertaan.

– Olen niin monta kertaa nähnyt, miten ”banaanimummot” repivät suuren tertun osiin ja ottavat sieltä tertun keskimmäisen banaanin. Irrallaan olevat yksittäiset banaanit eivät sitten kelpaa kenellekään ja pilaantuvat nopeammin kuin tertussa olevat. Banaaneja menee todella paljon roskiin, harmittelee kauppoja työkseen kiertänyt Helin.

Monesti kaupassa myös yksi huono pilaa koko pakkauksen.

– Jos appelsiinipussissa on yksi huono, niin koko pussi menee roskiin, vaikka loput olisivatkin syötäviä.

Hävikkipuuroa ja myyntiin kelpaamattomia hedelmiä

Kuluttajaliiton Hävikkiviikko huipentuu lauantaina Saa syödä! –tempaukseen, jossa Ekokumppanit järjestää puurotarjoilun Tammelan torilla.Ekokumppanit on saanut pari säkillistä puuroaineksia suoraan myllyltä.

– Myllyn vaihtaessa kaurahiutaleista ruisleseisiin tuutista tulee hetken aikaa näiden sekoitusta, mitä ei voida asettaa myyntiin, selittää projektipäällikkö Harri Helin.

– Lisäksi olemme saaneet kaupoista myynnistä poistettuja hedelmiä, joista olemme valmistaneet hedelmäsosetta puurosilmäksi.

Puuroa valmistetaan noin 500 annosta Tammelan torilla klo 10 alkaen. Jokainen puuroa syövä voi halutessaan maksaa puurosta haluamansa hinnan. Puurosta saatu tuotto lahjoitetaan Kaukapartion keittokatoksen katon uusimiseen.