1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalevi Tikan pellossa kasvaa 46 erilaista perunalajiketta – "En harrasta perunoita, olen niihin hurahtanut"

Tuhannet vanhat perunalajikkeet säilyvät elossa Kalevi Tikan kaltaisten harrastajien ansiosta. Tehotuottajia eivät pyöreät, soikeat, kirjavat ja kuoppaiset perunat kiinnosta. Harrastajan perunapelto taas on monimuotoisuuden juhlaa.

peruna
Kalevi Tikka harrastaa perunoiden kasvattamista.
Tanja Perkkiö / Yle

Tänä syksynä Suhmuran kylän mullasta nousee 46 erilaista perunalajiketta, joista suurin osa on tehotuotannolta unohtunut ja pysyy elossa vain aktiivisten harrastajien kasvattamina. Aarin ala on täynnä puisia nimitikkuja.

Kotimaan kartta vilisee päässä: Lemin punainen, Lohtajan laivaperuna, Kajanaland, Turengin maatiainen. Osasta tunnetaan tausta ja jalostusvuosi, osasta on vain perinnetietoa. Ja sitten mennään kauemmaksi: Kenya, Mayan Gold, King Edward. Perunaa on kaikkialla, kertoo tämä keppipelto.

Pelto kuuluu Kalevi Tikalle, joka ei kertomansa mukaan harrasta perunoita, vaan on niihin hurahtanut. Hän on kerännyt kaiken maailman lajikkeet kaikkialta maailmasta, pääasiassa harrastajien välisessä vaihdossa.

Tikka kertoo saaneensa hurahduksen alun hyötykasviyhdistyksen kautta vaasalaiselta vanhalta rouvalta, jolla oli kova huoli harvinaisten lajikkeiden katoamisesta. Sittemmin Tikka on vaihtanut perunoita niin saksalaisten kuin pohjoismaalaisten harrastajien kanssa.

Harvinaisimpia lajikkeita kasvaa ehkä enää muutamassa kymmenessä paikassa. Niiden säliyttämistä Tikka vertaa vaikkapa postimerkkien keräilyyn tai vanhojen autojen entisöintiin. Perunaharrastus on kasvussa, arvioi hyötykasviyhdistyksen jäsen.

– Peruna on peruselintarvike, siksi se kiehtoo.

Turengin maatiainen ja kymmenet muut perunalajikkeet.
Kepit merkkaavat vajaan metrin pätkän, jolle kutakin perunaa on istutettu muutama siemenmukula. Tanja Perkkiö / Yle

Harrastajien perunahommailut hirvittävät ammattilaisia

Ammattiviljelijät eivät välttämättä pidä perunaharrastajista, Kalevi Tikka kertoo. Tämä johtuu perunarutosta, joka voi levitä naapuripellolta tuulen mukana. Tikka kertoo kuulleensa ammattiviljelijästä, joka antoi syöntiperunat ilmaiseksi kaikille naapureilleen, etteivät nämä laittaisi omia perunaviljelmiä, joista rutto voisi levitä ammattilaisen peltoon.

Ruttoherkkyys on yksi syy, miksi jotkin vanhat perunalajikkeet ovat jääneet viljelystä pois. Monet vanhoista lajikkeista eivät kelpaisi tehotuotantoon, koska ne eivät ole koneille sopivia. Mukuloissa on kuoppia ja muotoja. Kone haluaa tasalaatuista. Näissä perunoissa on väriä ja variaatioita.

Peruna kädessä.
Perunalajikkeet poikkeavat toisistaan monin tavoin. Koko vaihtelee, kuori, malto ja kukat voivat olla erivärisiä. Tässä itusilmun pohjassa on punerrusta.Tanja Perkkiö / Yle

Pyöreä, soikea, pitkulainen

Kalevi Tikan pellon sankareita on unkarilainen Sarpo Mira, joka on sitkeä ja rutonkestävä. Ja hyvänmakuinen, kuten Tikka kehuu kaikkien muidenkin vanhojen lajikkeiden olevan. Hän haaveilee risteyttävänsä Sarpo Miran jonkun toisen lajikkeen kanssa ja näin kehittävän rutonkestävän perunan.

Maku tulee perunaan paitsi lajikkeesta itsestään, myös maaperästä. Vuoriston kasvin kelpaa lisääntyä hietamaassa, Salpausselän jatkeella Suhmurassa, joka on nykyään osa Joensuuta.

Kun talikko isketään perunapeltoon, alkaa monimuotoisuus paljastua. Mayan Gold on pitkulainen ja suurikokoinen, Kajanaland eli Kainuun musta on tummansinertävä. Muoto ja väri vaihtelevat, Mayan Twilight on kuoreltaan kuin punakeltainen leopardi.

Mayan twilight -perunaa
Mayan Twilight on punakeltakirjava kuoreltaan.Tanja Perkkiö / Yle

Arkistosysteemi säilyttää lajikkeet

Kun Suhmuran Purolassa aloitetaan perunannosto, päätyvät siemenperunat 46 erilliseen tarkkaan merkattuun paperipussiin. Osan saavat muut lajien säilyttäjät, osan Kalevi kylvää ensi keväänä pellolleen. Kaikki muut menevät samaan laariin syöntiperunoiksi. Kalevi Tikka ei ajattele syövänsä harvinaisuuksia.

– Ei minua haittaa vaikka on neljä eri lajiketta lautasella, ne kaikki maistuvat hyviltä. Ainoastaan kolumbialaiset kerään erikseen, koska niillä on puolta lyhyempi kypsymisaika kuin muilla, eivätkä ne kestä vedessä keittämistä, vaan räjähtävät.

Lue seuraavaksi