Vankilassa sikariaski muuttuu puukoksi ja kello huumekätköksi – apulaisjohtajan kokoelma vaalii vangin kulttuuria

Turun vankilan apulaisjohtaja Petri Kiurun huoneessa on erikoinen kokoelma. Huoneeseen on kerätty kaikenlaista vankeihin ja vankilaan liittyvää tavaraa. Vitriinissä on riveissä teräaseita. Vankien kekseliäisyys on muuttanut aseeksi niin tiskiharjan kuin metallitölkin kannenkin.

Kotimaa
Turun vankilan apulaisjohtaja Petri Kiurun työhuone
Vankilassa takavarikoituja teräaseita on tehty muun muassa tiskiharjasta ja haarukasta.Olga Pihlman / Yle

”Murhamiehen pitkä pako”, ”Jengipomo kuoli yllättäen kesken oikeudenkäynnin”, ”Paloittelusurmaaja vaatii tietoa poliiseista” huutavat tarkkaan asetellut lööpit seinällä. Turun vankilan apulaisjohtaja Petri Kiurun työhuoneessa aukeaa erikoinen ja erityinen näkymä.

Vankeihin ja vankilaan liittyviä tavaroita löytyy ympäri huonetta. Lasivitriineihin on talletettu kokoelmia vangeilta takavarikoiduista tavaroista. Työpöytä on päällystetty vangeista kertovilla lehtileikkeillä. Lattialla työpöytään nojaavat vanhat kalterit.

– Olen ollut keräilijäluonne pikkupojasta lähtien. Olen keräillyt äänilevyjä ja vinyylejä ja siitä se on alkanut, kertoo Kiuru harrastuksestaan.

Vuonna 2007 vankila muutti uusiin tiloihin. Kakolan vankila jäi taakse ja uusi vankila avattiin Saramäkeen. Kakolaan jäi paljon vankilan historiaa. Työhuoneessaan olevalla vankilamuseolla Kiuru haluaa vaalia niin vangin kuin vartijankin kulttuuria.

Turun vankilan apulaisjohtaja Petri Kiurun työhuone
Petri Kiurun työhuoneessa on suuri kokoelma vankilaan ja vankeihin liittyviä esineitä.Olga Pihlman / Yle

Kätköjä vankilan ilmastointiputkissa

Vitriinissä on riveissä teräaseita. Ne ovat milloin mistäkin tehtyjä. Vankien kekseliäisyys on muuttanut aseeksi niin tiskiharjan, teroittimen kuin metallitölkin kannenkin.

Yksi uusimmista kokoelman tavaroista on metallisesta sikariaskista revitty teräase, jossa on pahvista tehty kahva. Teräaseet ovat Turun vankilassa valitettavan yleisiä.

Turun vankilan apulaisjohtaja Petri Kiurun työhuone
Olga Pihlman / Yle

– Niitä ei tehdä niinkään sen takia, että niillä tehtäisiin täällä kauheasti väkivaltaa. Kun olen haastatellut vankeja, he kertovat, että teräase pitää aina olla lähellä oman tontin vaalimiseen ja itsepuolustukseen, kertoo Petri Kiuru.

Kiuru nostaa esille puurunkoisen pöytäkellon. Siviilissä tehty kello oli lähetetty eräälle vangille.

– Vangit ovat aika päihdeongelmaisia. Itsensä päihdyttämiseen nähdään vankilassa paljon vaivaa, sanoo Kiuru.

Puurunkoisen kellon jalustaan oli tehty kätkö pillereille. Jalustan sisältä paljastui luvattomia lääkkeitä ja huumausaineita.

Turun vankilan apulaisjohtaja Petri Kiurun työhuone
Vankilan kokoelmasta löytyy muun muassa vangilta takavarikoitu, ilmeisesti poliisiradion kuunteluun 1950-1960-luvulla tehty laite (vasemmalla) ja metallisesta sikariaskista tehty puukko. Kuvassa myös kello, jonka jalustaan oli tehty huumekätkö ja pieni metallikuutio, joka helisee. Suuren arpakuution kokoinen metallikuutio helisee kun sitä ravistaa. Petri Kiurulla on vielä työn alla selvittää, mitä kuutio kätkee sisälleen.Olga Pihlman / Yle

Turun vankilassa vangeilta takavarikoidaan viikoittain epäilyttäviä esineitä. Näitä tavaroita löytyy niin vankilaan saapuvissa postipaketeissa kuin laitoksen sisältä kätköistä. Kätköjä löytyy joko vankilan tai vankien omasta omaisuudesta, mutta myös vankilan rakenteista kuten ilmastointiputkista.

Apulaisjohtajan pöydällä makaa uusi arvoitus: metallista tehty suuren arpakuution kokoinen kuutio. Kiuru ottaa kuution käteensä ja ravistaa sitä. Kuutio helisee kevyesti.

– Seuraavaksi alan tutkia, mitä täällä on sisällä. Vaatii rälläkän, että tämän saa auki.