1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näin Saksan äänestäjät perustelevat valintojaan osavaltiovaaleissa

Ada Ruloff on 80-vuotias, eläkkeelle jäänyt lastentarhanopettaja. Hän äänesti ennen Angela Merkelin johtamaa kristillisdemokraattista puoluetta CDU:ta, mutta aikoo sunnuntaisissa osavaltiovaaleissa antaa äänensä maahanmuuttovastaiselle Vaihtoehto Saksalle -puolueelle.

Ulkomaat
Ada Ruloff.
Ada Ruloff aikoo äänestää Vaihtoehto Saksalle-puoluetta.Uwe Tautenhahn

Eläkkeelle jäänyt lastentarhanopettaja Ada Ruloff ajaa näppärästi sinisellä sähkövetoisella senioriskootterlillaan Schwerinin kävelykatua pitkin. Hän perustelee pakolaisasialla päätöstään äänestää Saksan sunnuntaisissa osavaltiovaaleissa Vaihtoehto Saksalle -puoluetta (AfD).

−Meidän Merkel sanoo, että hoidamme pakolaisten vastaanottamisen, mutta hän ei kerro millä tavalla, Ada Ruloff sanoo.

Ruloffin mielestä tänne tulevien pakolaisten pitää olla tyytyväisiä siihen, mitä heillä on.

−Ei voi olla niin, että he tulevat tänne tappelemaan niin kuin Kölnissä tapahtui uutena vuotena, Ruloff sanoo.

Rouvan mielestä poliitikot pistävät pakolaiset asumaan alueille, jossa on ennestään köyhiä. Sen sijaan pakolaiset eivät asu siellä, missä poliitikot tai muut vauraat.

Eläkeläisrouva muistelee hyvällä DDR:n aikaa

Ada Ruloff äänesti DDR:n aikana kommunisteja, vaikka hän ei puoluejäsen ollutkaan. Kaikki asiat eivät olleet silloin huonosti.

−Ero rikkaan ja köyhän välillä ei ollut yhtä räikeä kuin tänä päivänä. Kun joku sairastui, hänestä tuli huomion keskipiste. Tänä päivänä potkitaan päälle, jotta henkilö menehtyisi nopeammin, Ada Ruloff valittaa.

Viime vaaleissa hän uskoi vielä kristillisdemokraatteihin.

−Nyt en enää usko heihin, rouva Ruloff sanoo.

Tizian Marx on 25-vuotias, joka opiskelee ravintolapäälliköksi. Hän odottaa raitiovaunua. Marx on kristillisdemokraattien kannattaja, mutta on osittain kriittinen Merkelin pakolaispolitiikkaa vastaan.

Tizian Marx.
Ravintolapäälliköksi opiskeleva Tizian Marx aikoo äänestää Merkelin kristillisdemokraatteja. Uwe Tautenhahn

−Pakolaisten tuloa olisi pitänyt pysäyttää huomattavasti aikaisemmin, tai sen olisi ainakin pitänyt tapahtua hallitummin, Marx sanoo.

Koko pakolaisvirta tuli hänen mukaansa puun takaa, ja pakolaisia tuli kerralla liian paljon.

−Minulla ei todellakaan ole mitään pakolaisia vastaan. Toivon, että taloutemme saa heistä piristysruiskeen, nuori mies sanoo.

Vaihtoehtopuolueen menestys johtuu hänen mielestään siitä, että hän puhuvat perheistä ja lapsista. Tällä alueella on myös paljon köyhiä yksinhuoltajaäitejä, jotka äänestyvät AfD:tä, koska puolue lupaa paljon lapsiperheille.

−En usko, että AfD pystyy pitämään lupauksiaan. 500 euron lapsilisä ei ole realistinen, mutta on paljon ihmisiä, jotka eivät ymmärrä tätä, Tizian Marx sanoo.

Lue seuraavaksi