Yhä useampi nuori luo oman työpaikan – 4H-yhdistykset aktiivisina tukijoina

Nuorten kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on selvässä nousussa. Tänä vuonna on perustettu esimerkiksi ennätysmäärä uusia 4H-yrityksiä. 4H-yritys on nuorille tarkoitettu pienimuotoisen liiketoiminnan mahdollistava yritysmuoto, joka auttaa yrittäjyyttä harkitsevan nuoren alkuun urallaan.

Kotimaa
4H-yhdistykset jakoivat kesäkuussa useissa kaupungeissa 518 jäätelöä ohikulkijoille. Vuonna 2015 Suomessa oli 518 4H-yritystä.
4H-yhdistykset jakoivat kesäkuussa useissa kaupungeissa 518 jäätelöä ohikulkijoille. Vuonna 2015 Suomessa oli 518 4H-yritystä.Jyvässeudun 4H-yhdistys

Kansainvälisen GEM-tutkimuksen mukaan joka viides 18-24 -vuotias suomalainen aikoo perustaa yrityksen seuraavan kolmen vuoden aikana. Yrittäjäksi aikovien nuorten määrä on yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa ja noussut yli kuudella prosenttiyksiköllä vuosien 2014 ja 2015 välillä.

Jyvässeudun 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Eero Raittila.
Toiminnanjohtaja Eero Raittila.Maija Vartiainen

Kehityssuunta on huomattu myös Jyvässeudun 4H-yhdistyksessä. Nuorten yrittäjyyskasvatus ja yritystoiminnan edistäminen ovat yhdistyksen ydintoimintaa.

– Tänä vuonna on perustettu ennätysmäärä uusia 4H-yrityksiä ja nuorten yrittäjyydestä on käyty erittäin aktiivista keskustelua, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Eero Raittila.

4H-yrityksen reunaehtoina ovat ikärajoitus 13-28 vuotta ja liikevaihdon kattoraja 7000 euroa vuodessa. Se pysyy arvonlisäverottomana eikä muitakaan sivumenoja synny. Jos ansio nousee ylärajan yli, on nuoren yrittäjän syytä harkita muita yritysmuotoja.

Kahviloita, klapintekijöitä, verkkokauppoja

– Aika useasti esimerkiksi alaikäisten yritys lähtee liikkeelle käsitöistä, nikkaroinnista, leipomisesta ja kahvilan pitämisestä. Nuoret saattavat perustaa omia verkkokauppoja sekä valokuvaus- ja videotuotantoyrityksiä. On ollut myös klapintekijöitä ja autonpesijöitä, listaa Eero Raittila.

Jospa sitä tekisi itse itselleen kesätyön.

Eero Raittila

– Etenkin kesän alla monet nuoret huomasivat, että kesätöitä ei ollut löytyvillä. Siinä kohtaan syntyi ajatuksia, että jospa sitä tekisi itse itselleen kesätyön.

Jyväskyläläinen Arttu Niemelä, 22, on juuri perustanut yrityksen, joka tekee videotuotantoja esimerkiksi yritysten someviestintään. Hänen pitkän aikavälin tavoitteenaan on päätyä elokuva-alan jättimarkkinoille Yhdysvaltoihin. Videomedia-alan osaajaksi Niemelä on edennyt media-assistentin koulutuksessa.

Parhaillaan Niemelä opiskelee koodauspainotteista mediatekniikkaa Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa. Alkamassa on kolmas vuosi nelivuotisessa koulutuksessa ja tähtäimenä mediatekniikan insinöörin tutkinto.

Arttu Niemelän uusi 4H-yritys tekee videotuotantoja esimerkiksi yritysten someviestintään.
Arttu Niemelä nostaa insinöörilakin olkapäältä päähänsä parin vuoden sisällä.Sami Jussinmäki

Kesätöiden puute ohjaa yrittäjäksi

Opintoja aloittaessaan Arttu ei uskonut koskaan alkavansa yrittäjäksi. Hän heräsi työmarkkinatodellisuuteen jo ensimmäisenä opiskeluvuotenaan.

– Kun kukaan ei palkkaa ensimmäisen vuoden opiskelijoita oman alan kesäduuniin, niin alettiin kaverin kanssa miettiä muita vaihtoehtoja. Koulun kautta saatiin apua osuuskunnan perustamiseen ja löydettiin sopiva porukka. Osuuskunnan kautta pystyi toimimaan yrittäjämäisesti ja pääsi kiinni ensimmäisiin asiakkuuksiin, kertaa Niemelä vaiheitaan.

Koulun kautta saatiin apua osuuskunnan perustamiseen.

Arttu Niemelä

Lopulta Niemelä päätyi kesätöihin yhdelle asiakkaistaan ja ajatus videotuotantoalasta päätoimena vahvistui entisestään. Kesätyön päätyttyä ja opintojen jatkuessa Niemelä näki oman yrityksen perustamisen parhaaksi vaihtoehdoksi.

– Tällä hetkellä haluan kokeilla yrittäjyyttä 4H-yrityksen kautta, koska voi tehdä liiketoimintaa säilyttäen opintotukioikeuden. Lisäksi yhdistys auttaa vähäisenkin byrokratian hoitamisessa, Niemelä pohtii. Jos Artun yritys lähtee hyvin käyntiin, hän ei pidä mahdottomana oman toiminimen perustamista.

Valtakunnallinen yrittäjän päivä maanantaina

Maanantaina 5. syyskuuta vietetään valtakunnallista yrittäjän päivää. Suomen 4H-liitto on mukana yrittäjän päivän yhteistyöverkostossa ja 4H-yrittäjät edustettuna Finlandia-talolla päivän päätapahtumassa.

60. toimintavuottaan juhliva Jyvässeudun 4H-yhdistys on yksi Suomen aktiivisimmista 4H-yhdistyksistä yrittäjyyden saralla. Sen piirissä toimii tällä hetkellä 17 nuorten yritystä. Koko maakunnassa yritysten määrä lähentelee sataa. Koko maassa 13-28-vuotiaiden yrityksiä on yhteensä noin 600.