Ikea pihtaa Lappeenrannan tavaratalon rakentamispäätöstä – haluaa silti ostaa tontin

Ikean tulo Lappeenrantaan näyttää todennäköiseltä. Yhtiö ei halua vieläkään kertoa selkeää aikataulua kauppakeskuksen rakentamiselle.

talous
Ikean logo.
Mauritz Antin / EPA

Ikean tulo Lappeenrantaan näyttää entistä todennäköisemmältä. Ainakin yhtiö haluaa nyt sitoutua taloudellisesti Lappeenrantaan.

Ruotsalainen huonekalu- ja kauppakeskusjätti on tehnyt ostotarjouksen kauppakeskukselle suunnitellusta tontista Lappeenrannan Mustolassa. Kauppasumma kattaisi hankkeesta kaupungille aiheutuneet kustannukset. Ikea on tarjonnut tontista 10,1 miljoonaa euroa.

– Uskomme edelleen vahvasti Lappeenrantaan hyvin kiinnostavana kauppapaikkana pitkällä tähtäimellä, Ikea Suomen kiinteistöjohtaja Ann-Christin Pilviö sanoo tiedotteessa.

Kaupunki on valmistellut tontin kauppakeskukselle Ikean kanssa vuonna 2012 tehdyn sopimuksen pohjalta. Kaupunki on käyttänyt tontin valmisteluun noin 10 miljoonaa euroa.

Haluamme keskittyä suunnitteluun rauhassa, joten aivan lähivuosina rakentamispäätös ei tule ajankohtaiseksi.

Kiinteistöjohtaja Ann-Christin Pilviö

Sopimus Ikea-tavaratalon ja kauppakeskuksen rakentamisesta umpeutuu vuoden loppuun mennessä. Jos yhtiö vetäytyy sopimuksesta, sen täytyy maksaa korkeintaan 50 000 euron korvaus kaupungille.

Ei uutta aikataulua

Aikatauluun tontin rakentamisessa yhtiö ei kuitenkaan halua sitoutua.

– Ikea haluaa ostaa Mustolan tontin, mutta tässä uudessa tilanteessa ilman sitoutumista aikatauluihin. Haluamme keskittyä suunnitteluun rauhassa, joten aivan lähivuosina rakentamispäätös ei tule ajankohtaiseksi, Ikea Suomen kiinteistöjohtaja Pilviö sanoo.

Uusi konsepti

Aluetta lähdetään kehittämään uudelta pohjalta, jos kaupunki hyväksyy Ikean tarjouksen. Valttämättä Mustolaan ei siis nouse Ikean suurtavaratalo ja Ikano-kauppakeskus (nykyisin Ikea Centres), kuten alun perin suunniteltiin.

– Ikea haluaa olla hyvin avoin ja yhteistyössä kaupungin kanssa etsiä sopivaa ratkaisua juuri tälle alueelle, Ann-Christin Pilviö sanoo.

Hänen mukaansa Ikealla on eri puolilla maailmaa useita erilaisia palvelukonsepteja, joista voidaan ottaa osaltaan mallia Mustolan alueen suunnittelussa.

Kaupunginjohtaja tyytyväinen

Kaupunginjohdossa Ikean päätökseen ollaan tyytyväisiä.

– Olen iloinen, että olemme pääsemässä Mustolan tontin osalta uuteen vaiheeseen. Tavoitteenamme on, että Lappeenrannan kaupunki ja Ikea luovat alueelle kaupunkilaisia palvelevan kokonaisuuden, joka myös houkuttelee kävijöitä pidemmänkin matkan takaa, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sanoo tiedotteessa.

Ostotarjouksen hyväksyminen edellyttää sekä Lappeenrannan kaupunginhallituksen että kaupunginvaltuuston hyväksyntää. Kaupunginhallitus kokoontuu 5. syyskuuta. Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa kokouksessaan 26. syyskuuta.