Lihapullia odotettu jo viisi vuotta – Ikean vaiheet Lappeenrannassa

Ikean odottaminen alkoi Etelä-Karjalassa vuonna 2011. Ikea ei edelleenkään ole antanut lopullista rakentamispäätöstä.

talous
Ikealle tarkoitettu tyhjä tontti Lappeenrannassa
Tommi Parkkinen/Yle

Ikeaa alettiin odottaa Etelä-Karjalaan vuonna 2011, kun huonekalujätin perustaja Ingvar Kamprad lausui, että Suomen seuraava Ikea rakennetaan mahdollisesti Kaakkois-Suomeen. _(19.5.2011) _ Tilanne on edelleen epävarma, sillä lopullista rakennuspäätöstä ei ole tehty.

Ikean tulo Lappeenrantaan oli tosin haaveissa mainittu jo aiemmin. Vuonna 2010 kaupungissa Ikealle oli mietitty paikkaa myös Selkäharjun alueelle.

Lappeenranta vai Hamina?

Ruotsalainen Ikea pohti pitkään, sijoittaako se uuden Suomen myymälänsä Lappeenrantaan vai Haminaan. Moni muukin Kaakon kaupunki oli valmiina ottamaan Ikean vastaan. Vihdoin 8.11.2012 Ikea järjesti tiedotustilaisuuden Lappeenrannassa ja ilmoitti, että Suomen seuraava Ikea ja Ikano-kauppakeskus rakennetaan Lappeenrantaan. Silloisen aikataulun mukaan liikkeiden piti avautua vuoden 2015 joulumyyntiin.

– Jokainen kaupunki tietenkin tavoittelee Ikeaa ja Ikanoa. Isompaa tyytyväisyyttä ei nyt voisi olla, sanoi kaupunginjohtaja Kimmo Jarva 8.11.2012.

Ensimmäiset tunnustelut jo vuonna 2007 – pohjatyöt alkoivat 2013

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan ensimmäiset tunnustelut Ikean kiinnostuksesta tehtiin jo vuoden 2007 paikkeilla. Loppuvuodesta 2013 Lappeenrannan Mustolan tontilla aloitettiin pohjatyöt. Tuolloin kauppakeskuksen suunniteltu avaaminen oli siirtynyt vuodella eteenpäin, tavoite oli avata Ikea vuonna 2016.

Ikean lopullista rakennuspäätöstä on odotettu pitkään, se piti tulla jo kesällä 2014. Silloin Ikea Suomen uusi maajohtaja Lena Herderin mukaan uuden tavaratalon rakentaminen voisi alkaa alkuvuodesta 2015.

Rakennustöihin 10 miljoonaa

Rakentamispäätökselle haettiin lisäaikaa vuonna 2015. Ikea haki silloin jatkoa aiesopimukseen Lappeenrannan kaupungilta. Lappeenrannan kaupunki oli tuolloin käyttänyt Ikean tonttiin 10 miljoonaa euroa.

2.9.2016 Ikea tiedotti tehneensä ostotarjouksen kauppakeskukselle suunnitellusta tontista Lappeenrannan Mustolassa.