1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

JUKO:n Luukkainen: Kunta-alan vaatimukset eivät ole iltalypsyä

Kunta-ala ja hallitus jatkavat kilpailukykysopimusta koskevien kiistojen ratkomista tänään. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKO:n ja Opettajien ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen korostaa kunta-alan haluavan vain, että sovitusta pidetään kiinni.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen Kuva: Juho Liukkonen / Yle

JUKO:n ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on tyytyväinen neuvottelujen jatkumiseen.

Kunta-alan järjestöjen pitäisi allekirjoittaa killpailukykysopimus osaltaan maanantaina, mutta Luukkaisen mukaan edellytyksiä allekirjoittamiselle ei ole, jos sopimus aiheuttaa lisämenoja kunnille. Luukkainen vetoaa siihen, että sopimusta tehtäessä sen luvattiin olevan kunnille kustannusneutraali.

– Emme ole missään vaiheessa olleet iltalypsyllä uusilla asioilla, Luukkainen toteaa OAJ:n verkkosivuilla pitämässään blogissa.

Luukkaisen mukaan valtion ensi vuoden budjetin valmistelun myötä on noussut pelko siitä, että kilpailukykyratkaisu merkitsisi kunnille valtionosuuksien lisäleikkauksia. Koko kuntakenttä vaatii  Luukkaisen mukaan, että leikkauksista luovutaan.

– Jos näin ei tapahdu, tuhannet kunta-alan työntekijät menettävät työpaikkansa ja koulutukseen tulee kuntatasolla valtionosuuksien lisäleikkausten vuoksi lisää resurssileikkauksia, kirjoittaa Luukkainen.

Kunta-ala on vaatinut lisäleikkauksien poistamista elokuun alkupuolelta lähtien. Alkuviikosta kunta-alan järjestöt uhkasivat jättää kilpailukykysopimuksen allekirjoittamatta, jos vaatimukseen ei suostuta.