Apulaiskaupunginjohtaja ei vieläkään kuoppaisi Guggenheimia: "Meillä on aikaa odottaa"

Helsingin sivistystoimen apulaiskaupunginjohtajan Ritva Viljasen mukaan on vielä liian varhaista unohtaa Guggenheim-museohanke kokonaan. Yle uutisten tietojen mukaan hallituksen talousneuvotteluissa ei edes keskusteltu valtion tuesta museolle.

Kotimaa
Alue, johon Helsingin Guggenheim-museota suunnitellaan rakennettavaksi.
Alue, johon Helsingin Guggenheim-museota suunnitellaan rakennettavaksi.Guggenheim Helsinki

Yle uutisten tietojen mukaan Guggenheim-museohankkeelle ei löytynyt tilaa hallituksen talousneuvotteluissa. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) tiettävästi toi neuvotteluihin esityksen 40 miljoonan euron valtion tuesta hankkeelle, mutta sitä ei käsitelty.

Museosuunnitelma ei etene Helsingin kaupungin päätöksentekoon ilman valtion päätöstä lähteä rahoittajaksi.

Helsingin sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen, onko tämä kuolinisku Guggenheim-hankkeelle?

Helsingin näkökulmasta meillä on aikaa odottaa. Emme ole asettaneet mitään ehdotonta takarajaa sille, mihin mennessä kaikkien osapuolten pitäisi kantansa ilmoittaa. Päätöstä ei ole välttämätöntä tehdä tässä ja nyt, ei kyllä- eikä _ei-_päätöstä.

Esimerkiksi tontin varaus on voimassa vuodenvaihteeseen, eikä tällä hetkellä ole näköpiirissäkään mitään kilpailevaa hanketta juuri tuolle tontille.

Eikö tämä ole hallituksen suunnalta aika selkeä viesti, että ainakaan nykyisellä kokoonpanolla valtiontukea ei ole tulossa?

En ole oikea henkilö vastaamaan maan hallituksen puolesta. Uskon myös, että Guggenheim-Helsinki-säätiö, joka on vetänyt neuvotteluja rahoituksesta, tuo tähän lisävalaistusta.

Totta kai käymme myös tarkentavan keskustelun valtion kanssa. Sitä kontaktia meillä ei vielä ole ollut. Minusta nyt täytyy katsoa rauhassa lävitse kaikkien mahdollisten osapuolten kanssa, onko vaihtoehtoja jäljellä.

Nykymuodossaan hanke ei ole saanut kannatusta. Onko teillä joku kokonaan uusi suunnitelma?

Siihen en pysty ottamaan kantaa. Neuvotteluissa kokonaisrahoituksesta vastaa Guggenheim-Helsinki-säätiö. Asiassa ei ole vielä päästy edes siihen, että rahoitussuunnitelma olisi kokonaisuudessaan pystytty käsittelemään.

Uskotteko henkilökohtaisesti, että museo tänne jonakin päivänä tulee?

Minun on vaikea tähän nyt ottaa kantaa (naurahdus). Minulla ei vielä ole riittävää tietopohjaa tehdä hyvää veikkausta tilanteesta.