1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eino Leino

Kalliosaaren hintalappu jää alle 100 000 euroon – Eino Leino tuo suvun saarelle lisäarvoa vain vähän

Kirjailija Eino Leinon suvun saaressa sijaitseva kesäpaikka myydään todennäköisesti tavalliseksi kesäasunnoksi, eikä saaren historia näy kauppahinnassa. Huvilasta toivotaan museota tai taiteilijaresidenssiä.

Eino Leino
Kalliosaaren päärakennus.
Olli-Pekka Hyyryläinen

Kirjailija Eino Leinon tunnettavuus ei tuo Kajaanin Sokajärvessä sijaitsevalle Kalliosaarelle mainittavaa lisäarvoa.

Kohteeseen tänä kesänä tutustunut OP-Kiinteistökeskus Kainuun toimitusjohtaja Olli-Pekka Hyyryläinen arvioi, että saaren myyntiarvo jää alle 100 000 euroon.

– Jos ostaja ja myyjä toimivat ammattimaisesti, kauppahinta ei ala ykkösellä eikä siinä ole kuutta numeroa, vaan se on sen alle. Jos joku on valmis maksamaan kulttuurista, se ei perustu taloudellisiin seikkoihin, vaan omaan erityisintressiin. Silloin jokaisen on itse päätettävä, mikä se hinta on, Hyyryläinen jatkaa.

Saaressa sijaitseva huvila ei ole ollut käytössä muutamaan vuoteen. Paltamossa syntyneen Eino Leinon (6.7.1878–10.1.1926) veli Kaarlo Lönnbohm hankki saaren aikoinaan kesäpaikaksi ja suku on käyttänyt saaressa olevaa kesäasuntoa aina viime vuosiin saakka.

Saari on lähes luonnontilassa

Olli-Pekka Hyyryläinen kertoo, että Kalliosaari on pinta-alaltaan noin hehtaarin suuruinen. Hirsirakenteinen kesäasunto on rakennettu 1900-luvun alussa. Sen pinta-ala on noin 70 neliömetriä. Lisäksi saaressa on erittäin heikkokuntoinen rantasauna sekä pieni varastorakennus.

– Kesämökki on tietyn aikakauden huvilatyyppiä. Se on säilynyt rakenteellisesti kohtuullisen hyvässä kunnossa, mutta vaatii lähivuosina korjaustoimenpiteitä. Mökissä on keittiö ja tupa-olohuone, jonka yhteydessä on makuualkovi. Lisäksi on kivan näköinen ruokailutila, jossa on ruutuikkunat. Ruokailutilasta on käynti yläkertaan, jossa on yksi makuuhuone.

Kalliosaaren päärakennuksen ruokailuhuone.
Kesäasunnon ruokailutilasta on käynti yläkerran makuuhuoneeseen.Olli-Pekka Hyyryläinen

Saari on Hyyryläisen mukaan lähes luonnontilassa. Siellä on jonkin verran polkuja, joissa on kuljettu aikojen saatossa. Saaren eteläosa on täysin luonnontilassa. Siellä asustaa muun muassa lokkiyhdyskunta.

Hyyryläisen mukaan Kalliosaari kiinnostaisi todennäköisesti ihan tavallista kainuulaista perhettä, joka etsii kesänviettopaikkaa.

– Kohde ei sovellu ympärivuotiseen lomailuun, koska rakenteista ja lämmitysmuodosta johtuen siellä oleminen on talvella aika mahdotonta. Jos ostajaa pitäisi profiloida, niin voisinpa vielä sanoa, että se on kajaanilainen. Sitten voi olla sellainen yllätyskortti, että on joku, joka tykkää Eino Leinosta sekä historiasta ja haluaa vaalia Leinon tunnettavuutta, mutta pidän sitä hieman epävarmana vaihtoehtona, Hyyryläinen toteaa.

Saaritontit eivät mene kaupaksi Kainuussa

Hyyryläisen mukaan Kalliosaarelle ei ole suoranaista vertailukauppakohdetta. Nuasjärvellä on ollut muutamia hieman samantapaisia kohteita myytävänä vuosien varrella. Myös Oulujärvellä on ollut saaritontteja myynnissä, mutta niidenkään kysyntä ei ole ollut hirvittävän suurta.

– Kainuulaiset ja kajaanilaiset ostavat kesämökin mieluummin mantereen puolelta, koska kesäasumisessa ja loma-asumisessa tarvittava liikkuminen ja logistiikka ovat silloin huomattavasti helpompia järjestää.

Jos ajattelen yhteyttä Eino Leinoon ja Suomeen, saaren kulttuuriarvo on suuri.

Seth Holstensson

Kesäasunnossa on muun muassa vanhoja huonekaluja ja työkaluja, jotka ovat Hyyryläisen mukaan hyvin tyypillisiä kainuulaisissa vanhoissa rakennuksissa. Kesäasunnossa on yksi kiikkutuoli, joka on tiettävästi lähtöisin Eino Leinon kotitalosta Hövelöstä.

– Se on ollut suvun hallussa pidempään, mutta se kerrottiin minulle etukäteen. Irtaimistolla ei ole tämän tyyppisessä kaupassa suurta merkitystä, koska siellä ei ole mitään käsittämättömän arvokasta. Ellei joku museotavaroihin erikoistunut ihminen pysty sanomaan, että tämä on huippuantiikkia, josta maksetaan huutokaupassa käsittämättömiä määriä, mutta minä vähän epäilen, Hyyryläinen sanoo.

Kalliosaari on kaavassa suojeltu

Kalliosaarella on jonkin verran niin sanottua suojapuustoa, joiden taloudellinen arvo on Hyyryläisen mukaan hyvin pieni. Hän sanoo, että puusto antaa saarelle tietyn ilmeen, eikä niiden kaataminen olisi senkään takia kannattavaa. Lisäksi saari on merkitty osayleiskaavassa lomarakennuspaikaksi ja se on myös suojeltu, mikä asettaa tiettyjä rajoituksia.

Kalliosaaren päärakennuksesta löytyvä kiikkustuoli.
Kesäasunnossa on tiettävästi ainakin yksi kiikkutuoli, joka on lähtöisin Eino Leinon Paltamossa sijainneesta kotitalosta eli Hövelöstä.Olli-Pekka Hyyryläinen

– Uskoisin, että julkisivua ei juuri muuteta ja sisäpuolellakin voi tulla rajoitteita. Viranomaisten kanssa joutunee käymään neuvotteluja myös siitä, minkä tyyppistä lisärakentamista sinne saa tehdä, eli saaren muuttaminen erilaiseen käyttöön tai uusien rakennusten rakentaminen on todennäköisesti hieman hankalaa.

Eino Leino -seura pohtii ostamista

Saaren nykyinen omistaja Seth Holstensson asuu Ruotsissa, ja nyt hän suunnittelee saaren myymistä.

– Minun on vaikea muuttaa Suomeen ja saareen, koska minulla on paljon tekemistä Ruotsissa. En voi pitää saarta, siitä on pakko luopua, Holstensson kertoo.

Holstensson peri saaren Leinon veljen tyttären tyttäreltä yllättäen salalokerosta löytyneellä testamentilla. Hän toivoo, että tulevaisuudessa saaressa olisi jotain Eino Leinon muistoksi.

– En osaa sanoa, minkä arvoinen saari on. Todennäköisesti se on aika arvokas. Jos ajattelen yhteyttä Eino Leinoon ja Suomeen, saaren kulttuuriarvo on suuri. Olisi hyvä, jos saaresta voidaan tehdä jotain hyödyllistä, esimerkiksi museo, Holstensson pohtii.

Kauppahinta ei ala ykkösellä eikä siinä ole kuutta numeroa.

Olli-Pekka Hyyryläinen

Kainuun Eino Leino -seura ry (siirryt toiseen palveluun)kiinnostui saaresta jo viime vuonna ennen testamentin löytymistä. Puheenjohtaja Esko Piippo kertoo, että rauhallisesta paikasta kaavailtiin taiteilijaresidenssiä, mutta tällä hetkellä seuran voimavarat ovat aikalailla kiinni Eino Leino -talon ylläpitämisessä.

– Olemme edelleen jollakin tavalla kiinnostuneita, mutta ottaen huomioon rakennusten kunnon ja valtavan työn sekä sen, mikä sen mahdollinen hinta on. Se tuntuu tällä hetkellä meille liian suurelta palalta, Piippo sanoo.

Kulttuurikohteita myynnissä vain harvoin

Kainuussa kiinteistönvälittäjälle tulee harvoin arvioitavaksi kohteita, joissa olisi kyse kulttuurihenkilöstä. OP-Kiinteistökeskus Kainuun toimitusjohtaja Olli-Pekka Hyyryläinen uskoo, että Kalliosaarelle Eino Leino tuo lisäarvoa vain vähän.

– Jos joku haluaa omasta tahdostaan maksaa ekstraa, se ei perustu ammattimaiseen ostamiseen, vaan ihan puhtaasti tunteeseen.

– Itsellä on tullut aiemmin yksi kohde, jossa oli kulttuuritausta. Minulta pyydettiin arviokirja kohteen arvon määrittämiseen ja siinäkään tapauksessa kulttuuriarvolle ei valitettavasti löytynyt rahallista määrää, vaan se meni ihan normaalien markkinahintojen mukaisesti, Hyyryläinen lisää.

Lue seuraavaksi