1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Puolalaistutkijat: Jättietanat tappavat linnunpoikasia

Espanjansiruetanat tunnetaan puutarhoissa tuhoja tekevänä vieraslajina. Puolalaistutkijoiden havainto tekee tästä lajista entistäkin epäsuositumman.

Espanjansiruetana Kuva: Heli Mälkiä/Yle

Puolalaisen Wroclavin yliopiston luonnontutkijat ovat havainneet espanjansiruetanoiden syövän linnunpoikasia. Havainnosta on kirjoitettu artikkeli Journal of Avian Biology (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehteen.

Espanjansiruetanat (Arion vulgaris), joita kutsutaan myös tappajaetanoiksi, ovat levinneet myös Suomeen ja niitä pidetään haitallisena vieraslajina. Vaaksan mittaisiksi kasvavat otukset syövät lähes mitä tahansa orgaanista materiaalia ja aiheuttavat siten tuhoja mm. puutarhoissa.

Puolalaistutkijat kertovat löytäneensä pensaskertun pesän, jossa vastakuoriutuneiden poikasten lisäksi oli espanjansiruetana. Seuraavana päivänä tutkijat palasivat pesälle ja havaitsivat usean poikasen kuolleen ilmeisesti etanan raatelemina. Etana oli poissa, mutta jäljellä oli sen limaa ja jätöksiä.

Espanjansiruetanoiden on todettu tunkeutuvan matalalla sijaitseviin linnunpesiin. Altteimpia näyttävät olevan varpuslinnut, joiden pesät ovat maassa tai matalalla puissa tai pensaissa.

Etanoiden linnunpoikasiin jättämät jäljet ovat erilaisia verrattuina muihin petoihin, jotka usein syövät poikaset kokonaisina. Etanat tekevät vertavuotavia puremahaavoja ja pesät ovat etanoiden jäljiltä limaisia.

Tutkijat pohtivat, kuinka etanat löytävät linnunpesät. On mahdollista, että ne osuvat pesiin sattumalta. Toisaalta niillä on myös erittäin hyvä hajuaisti, joten ne voivat ehkä itse etsiä pesiä.