Kohuttu haamupyörä viedään pois kolaripaikalta – "En arvannut tällaista myllytystä"

ELY-keskus on lähettänyt kirjallisen pyynnön poistaa menehtyneen pyöräilijän muistoksi viety haamupyörä Siilinjärven Kuuslahdesta. Pyöräilyaktiivi Juha Hartikainen sanoo olevansa käänteestä harmissaan.

Haamupyörä
Ari Paanala ja Juha Hartikainen seisovat haamupyörän vieressä Siilinjärvellä.
Sakari Partanen / Yle

Räväkän keskustelun herättänyt haamupyörä poistetaan Siilinjärven Kuuslahden kylältä. Pyörän paikalle vienyt Juha Hartikainen sanoo saaneensa Pohjois-Savon ELY-keskukselta kirjallisen pyynnön poistaa pyörä. Hän aikoo viedä pyörän pois viikonlopun aikana.

ELY-keskus perusteli poistopyyntöä sillä, että kolarissa menehtyneen pyöräilijän muistoksi viety valkoinen haamupyörä oli kytketty liikennemerkkiin. Hartikaisen mukaan ELY-keskus tarjosi vielä vaihtoehtoa, että pyörä olisi siirretty takana olevalle maa-alueelle, mikäli maanomistaja olisi antanut siihen luvan. Pyöräilyaktiivi ei kuitenkaan halunnut ryhtyä tähän.

– En ala enää pykäläkikkailemaan tämän kanssa. Eiköhän se haamupyörän tarina ole minun osaltani ohi.

Hartikainen sanoo olevansa harmissaan asioiden ottamasta käänteestä. Toisaalta hän iloitsee siitä, että ainakin pyörällä onnistuttiin herättämään keskustelua.

Jos vastaavaa tapahtuisi joskus uudelleen, takuulla tekisin saman uudestaan.

Juha Hartikainen

Haamupyörän ajatuksena oli nostaa varsinkin kevyen liikenteen turvallisuus puheenaiheeksi. Ainakin Facebookissa keskustelu kääntyi kuitenkin siihen, että osa paikallisista piti pyörää pelottavana tai muuten ei-toivottuna. Hartikaisen toivomaa keskustelua pyöräilyaktiivien ja viranomaisten välille ei tämän viikon haamupyöräkohun aikana ehtinyt syntyä.

– Onhan tässä aikamoista myllytystä ollut siitä lähtien kun päätin viedä pyörän sinne. En missään nimessä arvannut sitä ennalta. Se, miten ELY ja poliisi reagoivat, on edelleen vahvistanut sitä tunnetta että jalankulkijan ja pyöräilijän asema on liikenteessä hyvin heikko, Hartikainen mietti Yle Kuopion haastattelussa perjantaina.

Pyörä vietiin maanantaina paikalle, jolla pyöräilijä menehtyi viikkoa aikaisemmin kuorma-auton alle. Hartikainen kertoo saaneensa heti onnettomuudesta kuultuaan spontaanin ajatuksen "ghost biken" viemisestä.

– Jos vastaavaa tapahtuisi joskus uudelleen, takuulla tekisin saman uudestaan.