Hyppää sisältöön

Sixten Korkman budjetista: ”Lehmänkauppojen makua”

Arvostettu talousasiantuntija Korkman kuitenkin kuvailee budjettia varsin neutraaliksi siltä kannalta, ettei kotimaista kysyntää toisaalta haluta kuristaa mutta toisaalta valtion velkaantumista halutaan hillitä. Puolueiden "sulle, mulle" -politiikkaa Korkman pitää sinänsä ymmärrettävänä.

Talousasiantuntija Sixten Korkmanin mukaan tuore budjetti on melko yllätyksetön ja sisällöltään neutraali. Hän luonnehtiikin budjettia eräänlaiseksi "välibudjetiksi" ja vähän hajuttomaksi ja värittömäksi.

Se ei kuitenkaan Korkmanin mukaan ole välttämättä huono asia, vaan hän pitää budjettia varsin linjakkaana ja siinä mielessä neutraalina, ettei se ole voimakkaasti kiristävä eikä elvyttävä.

Siellä on Lex Lindström, päivähoitomaksujen korotuksen peruuttaminen ja maataloustuen kasvattaminen – vähän sulle, mulle, kaikille hallituspuolueille.

Sixten Korkman

– Tällainen neutraalius voi olla ihan hyvä kompromissi, kun toisaalta täytyy kantaa huolta valtion velkaantumisesta, mutta toisaalta ei haluta lyödä kotimaista kysyntää päähän, kun talouden pieni elpyminen on siitä aika riippuvainen, Korkman perusteli Ylen Ajantasassa.

Budjetissa on kuitenkin hänen mukaansa havaittavissa puolueiden keskinäistä jakopolitiikkaa.

– Jos katsoo yksityiskohtia, niin voisi sanoa, että onhan siinä vähän sellaista lehmänkaupan makua, koska siellä on tämä Lex Lindström, joka koskee yli 60-vuotiaita, jotka pääsevät eläkkeelle, siellä on päivähoitomaksujen [korotuksen] peruuttaminen ja maataloustuen kasvattaminen – vähän sulle, mulle, kaikille hallituspuolueille. Mutta ei sekään ole mikään huono asia, se kuuluu politiikkaan, Korkman kuittaa.

Työllisyyspaketti vaikuttaisi pitkällä tähtäimellä

Työmarkkinoilla ei löydy sellaisia temppuja, joilla saataisiin Suomi nousuun tai hallituksen työllisyystavoite toteutumaan, paitsi jos tapahtuu raju muutos kansainvälisessä ympäristössä.

Sixten Korkman

Huomio on tällä hetkellä keskittynyt erityisesti työllisyystilanteeseen ja sen parantamiseen. Työllisyyspaketin vaikutukset Korkman arvioi suhteellisen vähäisiksi nykyisessä tilanteessa riippumatta paketin lopullisesta sisällöstä.

– Vaikka sieltä tulisi enemmän toimenpiteitä, kuin mitä nyt ajattelemme, niin pitkällä tähtäimellä ne voivat olla merkittäviä ja ne voivat olla hyödyllisiä jonkin erityisryhmän kannalta, mutta jos talous on niin heikossa kasvussa ja kansainvälinen ympäristö on niin vaisua, kuin mitä se edelleen on, niin ei työmarkkinoilla löydy sellaisia temppuja, joilla saataisiin Suomi nousuun tai tuo hallituksen työllisyystavoite toteutumaan, paitsi jos tapahtuu raju muutos kansainvälisessä ympäristössä.

Korkman kiinnittäisi kuitenkin erityistä huomiota sellaisten keinojen löytämiseen, joilla maahanmuuttajien ja pakolaisten työelämään kiinnittymistä saataisiin edistettyä, sekä pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen esimerkiksi palkkatuen tai aktivointitoimien avulla.

"Kilpailykykysopimus sitoo hallituksen käsiä"

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista hallituksen sen sijaan olisi Korkmanin mukaan vaikea lähteä ajamaan. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa on ehdotettu porrastettavaksi niin, että se olisi työttömyyden alussa suurempi ja alenisi työttömyyden jatkuessa.

Tämä saattaa olla viimeinen kerta, kun kolmikannalla on näin merkittävä asema.

Sixten Korkman

– Tästä on paljon tutkimustulosta, joka viittaa siihen, että kyllä siinä on järkeä, mutta voi olla, että kilpailukykysopimus tässä kyllä sitoo hallituksen käsiä. Se on sen verran sen vankina, ettei se oikein voi provosoida järjestöjä tässä asiassa liikaa.

Toisaalta työttömyysturvan muutoksilla ei Korkmanin mukaan olisi nykytilanteessa kovinkaan merkittäviä välittömiä vaikutuksia.

– Ongelma on enemmän työvoiman kysynnän puolella.

Korkman uskoo ajan ajavan vähitellen ohi niin sanotuista kolmikantaisista neuvotteluista, joissa työmarkkinauudistuksista neuvottelevat hallitus ja työmarkkinaosapuolet.

– Eteenpäin kun mennään, niin uskon, että se ei ole terve järjestelmä. Tämä saattaa olla viimeinen kerta, kun sillä on näin merkittävä asema. Totta kai sillä on merkittävä asema vastedeskin, mutta uskoisin sen jonkin verran hiipuvan ja toivoisin sen hiipuvan.

.
.