Hyppää sisältöön

Levykauppiaiden usko elää Kalliossa – hiipuva ala elvytetään intohimolla ja erikoistumalla

Internet on mullistanut levykaupan ja alan on jo uskottu korisevan henkitoreissaan. Helsingin Kalliossa katsotaan tulevaisuuteen kuitenkin toiveikkain mielin. Asiakkaita riittää, jos kauppa on tarpeeksi hyvä.

Läpsystä vaihto! Jere Lehmus jatkaa Jani Koskisen lopettaman levykaupan tiloissa Helsingin Vaasankadulla. Kuva: Juhani Kenttämaa / Yle Helsinki

Fyysisten äänitteiden kauppa näyttää nykypäivänä olevan kaikkea muuta kuin kannattavaa toimintaa. Etenkin jos yritys toimii perinteisen kivijalkakauppamallin ympärillä.

Isot kauppaketjut ja tavaratalot Suomessa ovat lopettaneet lähes kokonaan äänitemyyntinsä. Pääsyynä ovat digitalisaatio, internetin sähköiset jakelukanavat sekä suoratoistopalvelut, kuten Spotify. Niiden kautta musiikin ystävät ovat voineet löytää, kuunnella ja ostaa lempikappaleitaan entistä kätevämmin. Murros on edennyt nopeasti, minkä vuoksi Suomesta perinteiset levykaupat ovat kadonneet lähes kokonaan.

Helsingissä Suur-Kallion alueella toimii kuitenkin sitkeä keskittymä levykauppoja. Hakaniemen torin kupeessa sijaitsee Levykauppa Äx:n toimipiste. Toisella linjalla ja Hämeentiellä taas käytettyihin levyihin erikoistuneet Black And White sekä Hippie Shake Records. Lähempänä Sörnäisten metroasemaa löytyy Fennica Records, Goofin’ Records sekä tuoreimpana Rolling Records, joka avasi ovensa viime vuonna. Pian samalla alueella aukeaa ainakin kolme tuoretta levykauppaa, joista kaksi toisiaan vastapäätä.

Parempi panna pillit pussiin, kun on vielä hauskaa

Vaasankadulla sijaitseva lähinnä punkin sekä heavy metalin eri alalajeihin erikoistunut kivijalkakauppa Combat Rock Shop lopetti toimintansa elokuussa. Syynä päätökseen oli kaupan pyörittäjä Jani Koskisen mukaan perheellistymisen myötä syntynyt uusi elämäntilanne. Lisäksi oma kiinnostus musiikkitrendien jatkuvaan seuraamiseen ja intohimo levykaupan pyörittämiseen oli hiipumassa. Koskinen ei myöskään nähnyt, että yritystoiminta olisi enää ollut nykyisellä menolla kovin pitkään taloudellisesti kannattavaa.

Erikoistuminen on ainoa keino selviytyä tänä päivänä.

Levykauppias Jani Koskinen

– Tämä on ollut niin hieno homma ja paljon enemmän kuin kauppa tai työpaikka. Sitä suuremmalla syyllä se on lopetettava ennen kuin on liian myöhäistä, sanoo Koskinen.

Kauppa ehti vaihtaa toimipaikkaa kahdentoista ja puolen vuoden aikana pariinkin otteeseen, mutta Vaasankadulle muutto oli entisen kauppiaan mukaan oikea ratkaisu. Alueen levykauppojen runsaan määrän hän kokee pelkästään positiivisena asiana alan toimijoille.

– Erikoistuminen onkin ainoa keino selviytyä tänä päivänä. Kaikilla alueen kaupoilla on tosi erilainen profiili, mikä vain hyödyttää toisia kauppoja. Suurin osa jengistä kuuntelee kaikenlaista musiikkia. Paljon on sellaista porukkaa, ketkä käyvät kaikki kaupat läpi ja löytävät jokaisesta kaupasta jotain. Kunhan musiikista ja levyistä tykkäävää jengiä tulee tänne alueelle, niin kaikki voittaa, Koskinen jatkaa.

Jere ja Jani jatkavat hommiaan kaupan tiloissa. Jani siirtyy takahuoneeseen hoitamaan levy-yhtiö Combat Rock Industryn asioita. Jere taas pysyy tiiviisti tiskin taakana uuden Teen Wolf Records -kaupan omistajana ja myyjänä. Kuva: Juhani Kenttämaa / Yle Helsinki

Kisällistä manttelinperijäksi

Koskisen päätös kaupan sulkemisesta oli kova isku sen myyjänä toimineelle Jere Lehmukselle. Lopetusuutisen kuultuaan hän päätti kuitenkin toteuttaa unelmansa omasta levykaupasta ja jatkaa vanhan työpaikkansa perintöä Combat Rock Shopin paikalla Vaasankadulla.

– Tuntui heti alusta alkaen oikealta ajatukselta jatkaa kauppaa. Se olisi jättänyt niin järjettömän aukon koko Suomen punk-skeneen, jos tällaista kohtaamispaikkaa ja päämajaa ei enää olisi ollut olemassa, kertoo Lehmus.

Uuden kaupan nimeksi tulee Teen Wolf Records, ja sen on määrä avata ovensa syyskuun aikana. Yrityskonsepti ei tule muuttumaan paljon entisestä.

– Pyrin pitämään kaupan aika samanlaisena. Tässä on ollut hyvä meininki, joten mihin sitä muuttamaan. Enemmän omannäköiseksi vaan, Jere kuittaa.

Kuuntele Yle Areenasta lopettavan ja aloittavan levykauppiaan mietteitä.

Anna Cadia ja Nakki-koira pääsevät pian remontoimaan tilaa kauppakelpoiseksi. Annan pyörittämä uuteen musiikkiin keskittyvä Levykauppa Äx:n toimipiste avaa ovensa lokakuussa. Kuva: Juhani Kenttämaa / Yle Helsinki

Nainen levykauppiaana on harvinaisuus

Poikkeuksen miehiseen levykauppamaailmaan tuo toimittajana ja dj:nä tunnettu Anna Cadia. Hän avaa Vaasankadun toiselle puolelle oman kauppansa, joka on osa Levykauppa Äx -ketjua. Paikalla on ollut aikaisemmin saman ketjun toimipiste, mutta se lopetti noin vuosi sitten. Uusi aluevaltaus ei Cadiaa hirvitä, vaan hän uskoo vahvasti oman levykaupan mahdollisuuksiin, sillä paikka on hänen mukaansa edelleen otollinen fyysisten äänitteiden myyntiin.

Vaasankadulla perinteinen kivijalkakulttuuri elää aikalailla toisessa potenssissa kuin esimerkiksi Punavuoressa.

Anna Cadia

– Vaasankatu on erittäin hieno alue. Täällä perinteinen kivijalkakulttuuri elää aikalailla toisessa potenssissa kuin esimerkiksi Punavuoressa. Uskon edelleenkin, että hyvästä kaupasta ihmiset ostaa myös levyjä, Cadia kertoo.

Stereotyyppinen levykaupan pitäjä on Cadian mukaan miespuolinen, maailman suurin musanörtti, joka soittaa jossain bändissä bassoa. Cadia tunnustautuu itsekin musanörtiksi, mutta tunnistaa sukupuolijakauman olemassaolon.

– Tässä ympäristössä naispuoliselle henkilölle kynnys alkaa pyörittää levykauppaa on korkea. Mulle se ei ollut, koska en hetkeäkään ajatellut omaa sukupuolta, vaan ajattelin sitä , että “Jes! Jes! Ihan mahtavaa!”, Cadia nauraa.

Anna Cadia pääsee toteuttamaan unelmansa ja avaa uuden levykaupan vuosi sitten lopettaneen tilalle. Kuuntele!