Säilytätkö voiveistä jääkaapissa? Väärin, sanoo asiantuntija

Toisten mielestä on näppärää pitää voiveitsi jääkaapissa rasvarasian päällä. Toiset inhoavat pelkkää ajatusta ja haluavat joka käyttökertaan puhtaan veitsen. Jälkimmäiset ovat oikeassa. Veitsi jääkaapissa voi tartuttaa jopa flunssan tai vatsataudin, ruokamyrkytyksestä puhumattakaan.

terveys
Margariinirasian päällä oleva veitsi jääkaapissa.
Kalle Niskala / Yle

Elintarvikealan asiantuntija Anna Vikström Hygieniapassi.fi:stä muistuttaa elintarviketurvallisuuden olevan sama sekä kotona että ammattikeittiöissä.

Kotikeittiöissä helposti tasapainoittelee mukavuudenhalun ja hygienian välillä.

Anna Vikström, Hygieniapassi.fi

– Kotikeittiöissä helposti tasapainoittelee mukavuudenhalun ja hygienian välillä, eikä välttämättä tule edes ajatelleeksi, että vaikka rasvainen voiveitsi onkin jääkaapin viileydessä, se voi silti levittää mikrobeja, bakteereita ja homeita, Vikström toteaa.

Jääkaappilämpötilassa elää yllättävän monia mikrobeja ja bakteereja. Viileys hidastaa osan kasvua, osan ei. Esimerkiksi jotkut bakteerit viihtyvät loistavasti viileässä.

– Näitä ovat muun muassa ruokamyrkytyksiä aiheuttavat listeria- ja yrseniabakteerien tietyt kannat.

Kasvualusta homeelle

Vikströmin mukaan myös flunssavirukset sietävät hyvin kylmää. Pöpöt siirtyvät helposti käsistä voiveitseen ja pahimmillaan veitsenkäyttäjästä toiseen.

Homehtunutta margariinia rasiassa.
Veitsestä voi levitä jopa homekasvustoa.Kalle Niskala / Yle

– Myös erilaiset homeet voivat levitä veitsen avulla rasvaan. Homeet tarvitsevat kasvaakseen happea, joten rasvainen ja usein leivänmuruinen veitsi voi olla otollinen kasvualusta jääkaapissa, sanoo Vikström.

Vikström sanoo ymmärtävänsä, että ihmiset tekevät kotikeittiöissään arkea helpottavia asioita, eikä jokainen ole saanut ruokamyrkytystä, vaikka olisi pitänyt aina veistä rasvarasian päällä jääkaapissa.

– En lähtisi kuitenkaan pelaamaan asialla rulettia, vaan neuvon: aina puhdas veitsi rasvan levitykseen.

Saman neuvon saa myös Martoilta.

- Ei voiveistä jääkaappiin! Epähygieenistä, toteaa Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija Biskop.