1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Yle Hongkongissa: Täällä myydään Kiinassa kiellettyjä – ja himoittuja kirjoja

Juorut ja spekulaatiot Kiinan johtajista kiinnostavat kiinalaisia, mutta omassa maassa niistä ei voi sensuurin takia lukea. Hongkongissa paljastuskirjoja sen sijaan saa julkaista ja kaupitella turisteille, vaikka Kiina haluaa panna kirjakauppiaat ahtaalle.

Kirjakauppias Daniel Lee pitää Hong Kong Reader -kirjakauppaa ahtaan liiketalon seitsemännessä kerroksessa Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

HONGKONG Kiinan sensuurin takia mannerkiinalaiset turistit hankkivat kiellettyjä kirjoja Hongkongista. Takavuosina Kiina ei juuri välittänyt yksittäisten turistien tuliaisista, mutta kirjakauppiaat Hongkongissa kertovat, että parin viime vuoden aikana linja on tiukentunut.

– Asiakkaat joutuvat vaikeuksiin rajalla, vaikka heillä olisi vain yksi tai kaksi kirjaa. Kirjat voidaan takavarikoida, heidät voidaan pidättää tai heidän matkustusasiakirjansa voidaan ottaa pois, kertoo kirjakauppias Daniel Lee, joka omistaa Hong Kong Reader -kirjakaupan.

Leen valikoimissa on useita Kiinassa kiellettyjä kirjoja, mutta hänen mukaansa ne ovat akateemisia tutkimuksia eivätkä sensaatiomaisia paljastuskirjoja, jotka ärsyttävät Kiinaa eniten. Siksi Lee suostuu Ylen haastateltavaksi, toisin kuin monet muut Hongkongin kirjakauppiaista.

Kiinassa ei saa kirjoittaa Tiananmenin verilöylystä

Kymmenen vuotta sitten perustettu Hong Kong Reader sijaitsee ahtaan liiketalon seitsemännessä kerroksessa, jonne kukaan ei eksy sattumalta. Leen asiakkaista vain viitisen prosenttia on mannerkiinalaisia, mutta moni muu kauppias elää lähes pelkästään kauppaamalla kirjoja, jotka on poliittisista syistä kielletty Manner-Kiinassa.

Kiinan demokratian historia -kirja. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Lee kaivaa hyllystään esimerkkejä, jotka liittyvät demokratiaan, vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion verilöylyyn tai muuhun Kiinan historiaan.

– Meillä on tämä päiväkirja kesäkuun neljännen päivän liikkeestä, jota ei tietenkään sallita Kiinassa, sitten on tämä amerikankiinalaisen teos siitä, miten Xi Jinping yrittää tehdä Kiinasta monarkian. Tässä taas on kirja 60-luvun nälänhädästä, josta kiinalaisten ei haluta tietävän, Lee esittelee.

Kirjoja voi tilata myös verkkokaupasta, mutta perillemeno Kiinaan on epävarmaa ja postiasiakas voi helposti päätyä viranomaisten tarkkailuun.

Kirjakauppiaat muilutettiin Kiinaan

Tunnetuin kiellettyjä kirjoja myynyt kirjakauppa oli Causeway Bay Bookstore, josta Kiina päätti tehdä lopun. Rähjäisessä rappukäytävässä sijaitseva kirjakauppa on ollut suljettuna viime vuodesta.

Kun kolistelen oven peittäviä kaltereita, paikalle osuu mannerkiinalainen turisti. Hän olisi tullut kirjaostoksille, mutta ei tiennyt sulkemisesta. Mies livahtaa nopeasti pois, kun kysyn voisiko häntä haastatella.

Causeway Bay Bookstore on ollut suljettuna viime vuodesta. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Viime vuonna viisi kirjakaupan ja siihen liittyvän Mighty Current -kustantamon työntekijää katosi tai siepattiin Kiinaan. Pidätyshetkellä he olivat Manner-Kiinassa, Thaimaassa ja Hongkongissa – jossa Kiinan poliisilla tai turvallisuusviranomaisilla ei ole toimivaltuuksia.

Yhtä lukuun ottamatta siepatut ovat päässeet takaisin Hongkongiin, mutta he ovat olleet vaitonaisia kohtelustaan Kiinassa eivätkä ole halunneet palata kirjakauppiaiksi.

Hiljaisuuden rikkoi Lam Wing-kee, joka piti kesäkuussa Hongkongissa tiedotustilaisuuden. Hän oli pidätettynä ja kuulusteluissa kahdeksan kuukauden ajan. Lam päästettiin käymään Hongkongissa, jotta hän hakisi kirjakauppansa asiakasrekisterin Manner-Kiinan viranomaisille.

Lam ei kuitenkaan palannut Manner-Kiinan puolelle ja asuu nyt salaisessa paikassa Hongkongin poliisin suojeluksessa.

Kauppiaat ja turistit tuntevat Kiinan uhan

Daniel Lee ei ole saanut kirjakauppansa takia uhkauksia Kiinasta, eikä hän ainakaan vielä pelkää Causeway Bayn kirjakauppiaiden kohtaloa.

Tiananmenin päiväkirja. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

– Tunnemme Kiinan uhan. Jos lähitulevaisuudessa käy niin, että Hongkong ei enää ole sananvapauden saareke, ja jos Kiina pitää Hongkongia uhkana vallalleen, ne voivat tehdä saman kenelle tahansa Hongkongissa, Lee sanoo.

Varovaisiksi ovat tulleet myös kiinalaisturistit. Kirjakauppiaat arvioivat, että kiellettyjen kirjojen myynti on laskenut hiukan parin vuoden kuluessa – ei sen takia, että mannerkiinalaisten kiinnostus aiheeseen olisi vähentynyt, vaan siksi, että yhä harvemmat turistit uskaltavat viedä niitä enää mukanaan Kiinaan.

Yksi maa ja melkein kaksi järjestelmää

Länsimaissa on arvosteltu, että kirjakauppiaiden sieppaukset rikkoivat ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatetta ja Hongkongin perustuslakia, joiden mukaan Hongkongissa pitäisi säilyttää Britannian siirtomaa-ajalta periytyvät vapaudet vuodesta 1997 lähtien ainakin 50 vuoden ajan.

Myös Hongkongin viranomaiset ovat varovaisesti kyseenalaistaneet Kiinan toimet kirjakauppiaiden sieppauksissa.

Hongkongissa on arvosteltu, että Kiina pyrkii murentamaan erityishallintoalueen sananvapautta kirjakauppojen lisäksi monella muulla rintamalla.

Katukylttejä, joissa on virallinen kehotus äänestää. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Hongkongin tärkein englanninkielinen lehti South China Morning Post on toimittajien mukaan menettänyt kriittisen teränsä Kiinan suhteen sen jälkeen, kun se siirtyi mannerkiinalaisen Alibaba-yhtiön omistukseen viime keväänä. Viranomaiset ovat myös yrittäneet suitsia akateemista keskustelua.

Hongkongin kiinalaisella yliopistolla on yhä demokratian jumalattareksi nimetty patsas, joka muistuttaa Tiananmenin aukion demokratiamielenosoituksista ja aukiolle aikoinaan pystytetystä samantapaisesta patsaasta, jonka kiinalaissotilaat tuhosivat.

Yliopisto ja viranomaiset ovat vastustaneet patsaan hongkongilaista versiota, mutta opiskelijoiden painostuksen seurauksena se on saanut toistaiseksi jäädä paikalleen.

Yksi sitkeä mielenosoittaja

Hongkongin erityishallintoalueen virastotalon edessä Kiinan kasvavaa valtaa vastaan protestoi yksi sitkeä mielenosoittaja, joka päivystää paikalla vähintään parina päivänä viikossa.

– Istun täällä protestoimassa aidon demokraattisen äänioikeuden puolesta, koska Kiinan keskushallinto on pettänyt lupauksensa, sanoo Alexandra Wong, joka on teipannut katuun iskulauseita.

Wong viittaa lähinnä Hongkongin hallintojohtajan vaalitapaan, jossa Kiinan viranomaisilla on viimeinen sana.

Mielenosoittaja hallintorakennuksen edessä. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Kadunreunan metallikaiteisiin on kiinnitetty useita risoja sateenvarjoja. Kaksi vuotta sitten alkaneet ja yli kaksi kuukautta kestäneet opiskelijamielenosoitukset tunnettiin sateenvarjovallankumouksena, vaikka vallankumous jäi tekemättä, eikä hallintojohtajan vaalitapaa uudistettu ollenkaan.

– Tunnen oloni toivottomaksi erityisesti nuorten tulevaisuuden suhteen, eläkeikään ehtinyt Wong sanoo.

Pettymys opiskelijamielenosoitusten tehoon on radikalisoinut osan opiskelijoista, jotka ovat viime kesästä lähtien ryhtyneet ajamaan Hongkongin itsenäistymistä Kiinasta.