Vielä ehdit: Kaupunkien pelloilla riittää ilmaisia kukkia poimittavaksi syyskuun loppuun

Syys saa hiljalleen, mutta kaupunkien ja kuntien ylläpitämillä kukkaniityillä riittää edelleen poimittavaa. Esimerkiksi auringonkukkaa on runsaasti ainakin Inkoon ja Vantaan kylvämillä pelloilla. Myös muita kukkia ja kasveja löytyy maljakoiden täytteeksi syyskuun loppuun asti.

Kotimaa
Auringonkukka on näyttävä maisemakasvi.
Olli Koski / Yle

1. Haltialan kotieläintila, Helsinki

Kenties perinteisin ilmaiskukkien ja -kasvien poimintapaikka etelässä on Helsingin Haltialan kotieläintila. Ainakin savikka, ohdake, valvatti ja pellava ovat nyt poimintakunnossa. Myös joitain maisemakukkia on edelleen tarjolla.

– Tämä mahdollisuus kukkien poimintaan on yllättävän suosittu. Meillä käy porukkaa ihan Kirkkonummea ja Porvoota myöten, eli ei pelkästään helsinkiläisiä. Poiminta-aikaa on tuonne syyskuun loppuun asti, mutta sitten kausi on tältä erää ohi, Haltialan kotieläintilan pehtoori Jari Kuusinen tiivistää tilanteen.

2. Vantaan pellot

Kehäkukka
Kehäkukka.Yle

Vantaalla kukkia voi poimia vielä neljällä pellolla: Katriinantien ja Katriinankujan kulmauksessa Seutulassa, Isontammentien ja Kinkerikujan risteyksessä Vantaankoskella, Simonkalliontien ja Kallioruohontien risteyksessä Simonkylässä sekä Tikkurilan Kuninkaalantien ja Takojantien kulmauksessa.

Viides, Koisotiellä sijaitseva poimintapaikka on kärsinyt sateista ja siellä poimintakuntoiset kasvit ovat tältä erää lopussa. Vantaalla ilmaiskukkia on ollut Helsingin tapaan tarjolla 90-luvun alusta lähtien.

– Kyllä ihmiset tykkäävät tästä mahdollisuudesta tosi paljon. Auringonkukkaa on vielä todella runsaasti, samoin kehä- ja ruiskukkaa. Keleistä nyt sitten riippuu, että kuinka pitkään ne pysyvät hyvinä, Vantaan kaupungin tilanhoitaja Tuomas Vaherlehto aprikoi.

3. Inkoon auringonkukat

Auringonkukka
Benjamin Lundin

Inkoon kunta on kylvänyt tänä vuonna ensimmäistä kertaa auringonkukkia kantatien 51 varteen. Tähtelän liittymän tuntumassa molemmin puolin tietä sijaitseva poimintapaikka on saavuttanut suursuosion, mutta kukkia riittää edelleen.

– Suosio on ylittänyt odotukset täysin. Mietittiin, että pitäisikö sinne tien varteen laittaa info-kyltit, että tästä saa poimia, mutta siellä käy muutenkin niin paljon ihmisiä, että se saattaisi olla jo turvallisuusriski. Uskoisin, että jatkoa seuraa ensi vuonna. Katsotaan sitten, että mitä keksitään, mutta jotakin tämän tyyppistä, jolla saadaan suhteellisen pienellä panostuksella ihmiset hyvälle tuulelle, Inkoon kunnan controller Ilkka Rissanen lupaa.

4. Muista ensi vuonna: Espoon Vanha Alberga

Espoon kaupunki on vastikään kunnostanut Vanhan Albergan puutarhan Kehä I:n itäpuolella Leppävaarassa. Alueella on lähinnä perinteisiä niittykasveja, kuten päivänkakkaraa, joten tältä kesältä kukkakausi on jo ohi. Omenien ja marjojen ystävien kannattaa kuitenkin pitää alue mielessä tulevina vuosina.

– Mustaherukka ja omenapuut ainakin kukkivat jo tänä vuonna, vaikka nehän ovat vielä aivan pieniä taimia. Tulevina vuosina, kun kasvit kasvavat, niin marjoja ja omenaa riittää varmasti enemmänkin asukkaiden poimittavaksi, Espoon kaupungin maisema-arkkitehti Sari Knuuti vinkkaa.