66-vuotias Juhani käy ikätovereidensa hautajaisissa ja tähtää kehonrakennuksen MM-kisoihin

66-vuotias Juhani Mattila on kyllästynyt ramppaamaan ikäistensä hautajaisissa. Hän harjoittelee yhä kuntosalilla, jota oli perustamassa 1968. Mattila on harrastanut kehonrakennusta yli 50 vuotta.

Uutisvideot: 66-vuotias Juhani käy ikätovereidensa hautajaisissa ja tähtää kehonrakennuksen MM-kisoihin
Uutisvideot: 66-vuotias Juhani käy ikätovereidensa hautajaisissa ja tähtää kehonrakennuksen MM-kisoihin

– Mulla on hirveän vähän enää koulukavereita elossa. Hautajaisista hautajaisiin on menty. Kun kuusikymmentä lähestyy, jätkät putoavat kelkasta, Juhani Mattila toteaa.

Miksi kehostaan kannattaa pitää huolta? Mattilalla on selkeä vastaus: Oma terveys.

Mattila innostui kehonrakennuksesta 60-luvun alussa. Innoittajana toimi ”voittamaton Herkules” eli body-pioneeri Steve Reeves,  joka kilpailu-uransa jälkeen esiintyi Herkuleksena italialaisissa seikkailuelokuvissa.

Ne tekivät teinipoikaan lähtemättömän vaikutuksen: Tuollaiset lihakset pitää saada. Kotiin hankittiin painot. Sitten kaveriporukassa alkoi kiertää huhu Kalliossa sijaitsevasta, oikeasta kuntosalista. Kyseessä oli Kuntomiilu, jonka ovelle 14-vuotias Mattila ilmestyi.

”Mene kotiin kasvamaan”

Kuntomiilulla harjoitteli suomalaisen kehonrakennuksen pioneereja, muun muassa tuleva maailmanmestari Jorma Räty ja kansainvälisellä tasolla kilpaillut Heikki Salonen. Salonen komensi Mattilan vuodeksi kotiin kasvamaan. Jos bodaaminen kiinnostaisi sen jälkeen, Mattila olisi tervetullut.

Kenenkään vatsa tykännyt niistä. Ne oli kovia aineita.

Juhani Mattila

Vuonna 1965 Mattila oli jälleen Kuntomiilun ovella.

– Siitä se lähti, perusliikkeillä. Penkkipunnerrus, jalkakyykky, hauiskääntö ja vatsaliikkeet. Treenaaminen oli tosi makeeta.

Painoharjoittelu on viidessä vuosikymmenessä muuttunut vähän.  Sen sijaan lisäravinteiden valikoima alkaa olla rajaton. 60-luvun lopussa suomalaiset kehonrakentajat käyttivät kahta lisäravinnetta: oluthiivaa ja soijaproteiinijauhetta.

– Niitä me sitten paukuteltiin hullun lailla täällä, ja tuoksut oli sen mukaisia. Kenenkään vatsa tykännyt niistä. Ne oli kovia aineita.

Mattila oli mukana perustamassa Helsinki Bodybuilding Clubin salia vuonna 1968.

– Täällä mä oon vieläkin, 48 vuotta myöhemmin.

60-luvun kummajaiset

60-luvun lopussa kehonrakennus oli Suomessa uutta ja eksoottista. Helsingin Mustikkamaalla järjestettiin vuoden 1969 juhannusjuhlien ohessa epäviralliset bodauskilpailut.

Teryleenihousuinen yleisö oli ihmeissään. Osa halusi kokeilla esiintyjien lihaksia, joiden epäiltiin sisältävän ilmaa.

– Oltiinhan me sellaisia kummajaisia siellä lavalla. Mutta tytöt tykkäsivät, jonkinlaista vientiä oli.

Ikätovereiden kato näkyy myös kisoissa

Mattila on kilpaillut aktiivisesti kansallisella ja kansainvälisellä tasolla Mustikkamaan juhannuksesta saakka. Vuosikymmenten treeni konkretisoituu siinä, että Mattila kertoo olevansa terve eläkeläinen.

– Selkä on vähän jäykkä, mut se on jo kuulemma vanhaa vuosimallia, sanoi lääkäri. Tämän ikäisessä kaverissa pitää kuulemma olla jotain vikoja, niin kuin vanhassa autossa. Se vain täytyy pitää kunnossa, Mattila kuvailee.

Eläkeiän lähestyessä Mattila päätti nousta vielä kerran kilpalavoille. Ikätovereiden kato näkyi myös SM-kisoissa: Mattila oli ainoa kisan yli 65-vuotias osallistuja, ja joutui kisaamaan viisikymppisten sarjassa.

Seuraavaksi Mattila tähtää Dominikaanisessa Tasavallassa järjestettäviin ikämiesten MM-kilpailuihin.

– Siellä katsotaan, kummoisia 65-vuotiaita maailmasta löytyy. Sisällä tuntuu, kuin olisin uudestaan 25-vuotias.

Lauri Ylitalo