1. yle.fi
  2. Uutiset

Savolaiset golfammattilaiset niittävät mainetta – menestyksen salaisuus piilee junioriryhmissä

Viime vuoden suomenmestari Lauri Ruuska ja naisten EM-joukkuessa hopeaa voittanut Marika Voss ovat Siilinjärveläisen Tarinagolfin kasvatteja. Pelaajien mielestä nuorten omat golfporukat ovat hyvä tapa sytyttää juniorien kiinnostus lajia kohtaan.

urheilu
Marika Voss ja Lauri Ruuska.
Toni Pitkänen / Yle

Savosta on viime vuosina ponnistanut kaksi maailmanluokan golfammattilaista. Viime vuoden suomenmestari Lauri Ruuska ja naisten EM-joukkuessa hopeaa voittanut Marika Voss ovat molemmat Siilinjärven kasvatteja.

Molemmat pelaajat korostavat kannustavan perheen, hyvän valmentajan ja kasvattiseuran merkitystä uralla menestymiseen. Nämä asiat ovat savolaisilla golfaajilla kunnossa.

Marika Vossin mielestä nuorten muodostamat omat golfporukat ovat ammattivalmennuksen ohella hyvä tapa vangita juniorien mielenkiinto. Tarinagolf on Vossin mukaan ollut edelläkävijä, mitä nuorisoporukoiden muodostamiseen tulee.

Golfpallo.
Toni Pitkänen / Yle

– Etenkin nuoremmille kipinä löytyy helposti sitä kautta, kun nuori saa kavereita ympärilleen. Moni juniori ei ehkä muuten jaksa treenata pitkiä aikoja. Muutaman juniorin muodostama porukka vie peliä paljon eteenpäin, Voss kertoo.

27-vuotiaan Vossin läheisimmät ystävät ovat samoja tyttöjä, joiden kanssa hän treenasi 15 vuotta sitten. Samanikäisten kanssa puuhatessa aika kului kuin siivillä.

"Pitää vain uskaltaa"

Vasta 22-vuotias Lauri Ruuska pelasi nuorempana muun muassa pesäpalloa ja jääkiekkoa. 13-vuotiaana Ruuska aloitti golfissa kilpailemisen ja on nyt Suomen parhaimmistoa.

Ruuskan mielestä Kuopiossa on lajin harrastamiselle paremmat edellytykset kuin monella muulla paikkakunnalla.

– Meidän seuralla on tutustumisiltoja ja varsinaisiin treeneihin pääsee nopeasti. Meillä on myös paljon junnuja, joista tulee usein keskenään hyviä ystäviä, Ruuska kuvailee.

Marika Voss haluaa toimia esikuvana nuorille golf-harrastajille ja varsinkin tytöille. Voss kannustaa nuoria lähtemään rohkeasti lajin pariin.

– Pitää vain uskaltaa mennä kentälle kokeilemaan. Hyvä valmentaja on hyvä olla heti alussa, jotta nuori oppii oikean tavan toimia heti alussa. Sitten niitä vääriä oppeja ei tarvitse enää myöhemmin korjailla, Voss ohjeistaa.

Lue seuraavaksi