"Tulevaisuudessa vesirokkobileet pidetään neuvolassa" – Hallitus esittää vesirokkorokotetta kansalliseen rokotusohjelmaan

Hallitus esittää, että vesirokkorokote otetaan mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. THL:n ylilääkäri suosittelee rokotusta lapsille, sillä vesirokko voi olla vakava tauti.

Kotimaa
Espoon Ison Omenan palvelutorin lasten kirjasto ja neuvola.
Petteri Juuti / Yle

Suomen hallitus esittää talousarvioesityksessään, että vesirokkorokote otetaan mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Esitys perustuu sen tuomiin taloudellisiin säästöihin, sekä rokotteen tehoon. Esitys tarvitsee vielä eduskunnnan hyväksynnän.

Rokottaminen aloitetaan neuvoloissa aikaisintaan syksyllä 2017. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek suosittelee rokotetta.

– Jos meillä on käytettävissä kohtuullisen halpa sekä riittävän tehokas ja turvallinen rokote, niin miksi antaa lapsen sairastaa vesirokko?

Vesirokkorokote.
Toni Pitkänen / Yle

– Tulevaisuudessa vesirokkobileet pidetään neuvolassa. Silloin lapsi saa heikennetyn viruksen rokotteessa, eikä vakavaa tautia, perustelee Nohynek.

Elävä rokote voi aiheuttaa kuumepiikin

Nohynekin mukaan vesirokko voi tautina olla vakava. Rokkoon liittyy erilaisia jälkitauteja kuten keuhkokuume ja aivotulehdus sekä harvinaisena elämää uhkaava bakteerin aiheuttama ihon- ja pehmytkudoksen infektio.

Kyseessä on elävä rokote. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vertaisi sitä rokotusohjelmassa olevaan sikotaudilta, tuhkarokolta ja vihurirokolta suojaavaan MPR-rokotteeseen.

Tämän hetkisen ehdotuksen mukaan rokotteen saisivat 18 kk ikäiset sekä 6-vuotiaat lapset. Siirtymävaiheessa rokotteen saisivat myös vanhemmat lapset, ikärajat tarkentuvat myöhemmin.