Tornion pikapoli hoitaa pikkuvaivat nopeasti – "asiakasta ei odotuteta pienen vaivan takia useita kuukausia"

Tornion pikapolilla käy vajaat 300 asiakasta viikossa ja se on saanut hyvää palautetta terveyskeskuksen asiakkailta.

Tornio
Lääkäreitä.
Pekka Sipilä / YLE

Torniossa on keväästä asti toiminut pikapoli. Polilla pääsee arkipäivisin sairaanhoitajan vastaanotolle ilman ajanvarausta ja tarvittaessa paikalle kutsutaan lääkäri.

– Polin puoleen voi kääntyä erilaisten kiireellisten terveysongelmien kanssa, jotka eivät kuitenkaan vaadi akuuttia päivystyksellistä hoitoa, kertoo vastaanoton osastonhoitaja Päivi Rantamaula.

Polin kautta ihmiset saavat avun nopeasti, sillä heidän ei tarvitse odottaa aikaa kiireettömälle vastaanotolle, johon on tällä hetkellä pitkät jonot.

– Pikapoli helpottaa koko systeemiä kun asiakasta ei odotuteta jonkin pienen vaivan takia useita kuukausia. Kolmen kuukauden hoitotakuu vähän jo paukahtelee ja jotkut asiakkaat joutuvat odottamaan yli senkin, Rantamaula kertoo.

Helpotusta päivystykseen

Rantamaula kertoo, että poli on saanut hyvän vastaanoton ja kävijöitä on ollut paljon. Kaksi hoitajaa hoitaa viikossa vajaat 300 asiakasta ja lääkäri keskimäärin 15 vastaanottoa sekä konsultaatiot.

Pikapoli on ollut avoinna kolme kuukautta ja vähentänyt päivystyksen potilasvirtaa.

– Nyt on jo selvät merkit että päivystyksen kävijämäärä on hiukan laskenut. Siellä on nyt niitä oikeita päivystyspotilaita, joka takaa tietenkin sen, että päivystyspotilas saa hoidon aikaisempaa nopeammin kun sieltä on kiireasiakkaat karsiutuneet pois, sanoo Rantamaula.