Kova työmäärä vähentää haluja ryhtyä rehtoriksi – paikoin on ilmennyt hakijapulaa

Rehtorilla voi olla vastuullaan jopa viisi koulua tai jopa koko kunnan koulut.

Kotimaa
Kanslian ja opettajainhuoneen kyltti koulun käytävällä.
Yle

Koulujen rehtorien työtaakka on viime vuosina paisunut niin suureksi, että halukkuus ryhtyä koulun johtajaksi on vähentynyt. Varsinkin maaseuduilla on paikoin ilmennyt vaikeuksia löytää rehtoria avoimiin paikkoihin.

– Joillakin alueilla sellaista varmaan jo onkin ja se näkyy hakijamäärissä, sanoo kehittämispäällikkö Niku Tuomisto Opetusalan ammattijärjestöstä OAJ:sta.

Rehtorien työmäärää on paisuttanut lisääntyneet oppilashuoltotehtävät ja hallintovelvollisuuksien kasvu. Yhden koulun sijaan rehtori vastaa useasta koulusta, jopa viidestä tai koko kunnan kouluista ja koulutoimesta.

– Noin puolisen vuotta sitten näin hakuilmoituksen, missä joku kunta haki koulujen rehtoria, siis koko kuntaan vain yhtä rehtoria, jolle on lisäksi määritelty sivistystoimenjohtajan tehtävät. Kun tätä kuvausta lukee, niin voi vain kauhunsekaisin tuntein aavistella, mitä muuta siellä on vielä, Tuomisto toteaa.

Ylitöistä ei yleensä makseta

Kymmenen tunnin työpäivä on tavallinen rehtoreille ja viikonloppuinakin painetaan toimistotöitä. Koska rehtoreilla on yleensä kokonaistyöaika, ei ylitöistä makseta. Työtaakan jatkuva kasvu onkin uuvuttanut monet ja opettajien halukkuus hakea rehtorin tehtäviin on vähentynyt.

– Opettajat näkevät, kuinka paljon töitä rehtoreilla on ja he eivät halua tehdä sitä, sanoo kolmea peruskoulua Espoossa johtava rehtori Agneta Torsell.

OAJ:n Tuomisto tarjoaa ratkaisuksi joko vähentää rehtorin tehtäviä tai sitten lisäkäsien palkkaamista hallintoon. Torsellilla on selvä näkemys siitä, mitä tapahtuu, jos mitään ei tehdä.

– Jos edelleen rehtoreille annetaan enemmän ja enemmän töitä sekä enemmän ja enemmän kouluja, niin me jäämme jossain vaiheessa ilman rehtoreita. Rehtorin työnkuvaa on muutettava, jotta halukkuus rehtorien tehtäviin kasvaa. Hallinnollista työtä pitää vähentää ja palkkausta parantaa.