1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköautot

"Bensa-auto tuntuu jo muinaisjäänteeltä" – Taksikuskin sähköauto toimii hyvin myös talvella

Taksiautoilija Hannu Häyrynen kehuu sähköautoaan hyväksi talviautoksi. Hänen mukaansa sähkön kulutus lisääntyy talvisin suunnilleen samassa suhteessa kuin polttomoottorin kulutus. Sähköautoilussa kehuja saakin lähes kaikki muu paitsi auton hinta ja latauspisteiden määrä.

Taksikuljettajan mukaan sähköauto toimii hyvin myös talvella. Kuva: Marko Siekkinen / Yle

Pohjois-Suomen ensimmäistä sähkötaksia kuljettava Hannu Häyrynen on ajanut autollaan nyt lähes 100 000 kilometriä. Ammattiautoilija on päässyt reilussa vuodessa hyvin tutuksi sähköautonsa kanssa ja sähköautoilusta miehellä riittää positiivista sanottavaa.

– Sähkö on halvempaa kuin bensa tai diesel, huoltoja tarvitsee paljon harvemmin, jarrut eivät kulu ja käyttökulut ovat kokonaisuutena pienemmät, huomattavasti. Välillä kun ajaa bensa-autolla, niin kyllä se tuntuu muinaisjäänteeltä.

Valtion suhtautumisessa sähköautoiluun on Häyrysen mielestä parantamisen varaa.

– Paljonkin. Hintoja pitäisi saada alemmas ja ennen kaikkea latauspaikat  pitää saada enemmän, jotta autot yleistyisivät. Minä ajan päivät ja yöllä auto latautuu kotona. Esimerkiksi Haukiputaalla,jossa asun ei ole vielä yhtään latauspistettä. Niitä odotellaan vielä.

Sähköautoa on mukava ajaa

Sähköauton helppo ja miellyttävä ajettavuus saa myös taksinkuljettajalta kiitosta.

– Pelkästään kaasua painaa ja löysää. Jarruunkaan ei normaaliajossa tarvitse paljon koskea. Ainoastaan, kun auto pysäytetään. Tämä on vakaa menemään, painava auto, oikein hyvä ajaa. Auto myös kiihtyy hyvin.

Puheenaihesta Häyrysen taksissa ei nykyisin ole pulaa.

– Voi sanoa, että 99 prosenttia kyytiläisten kanssa keskustellaan vaan sähköautoista. Se on asiakkaille uutta, mutta pikku hiljaa se tulee tutuksi.

Sähköautolla talvi sujui hyvin

Viime talvesta Hannu Häyrysellä on sähköautoilusta erittäin hyvät kokemukset.

– Ei tarvinnut pelätä, etteikö auto lähtisi käyntiin, kuten edellisten taksien kanssa on kovalla pakkasella ollut. Sen kun hyppää penkille ja lähtee liikkeelle. Sen puolesta tämä on oikein hyvä talviauto.

Häyrynen kehuu autoaan myös lämpimäksi, lämmöt saa päälle etäyhteydellä.  Talvisin pakkanen vaikuttaa hieman kulutukseen.

– Totta kai toimintamatka putoaa talvella vähän, samassa suhteessa kuin polttoainemoottorilla kulutus lisääntyy ja niinhän se kulutus nousee kaikilla muillakin autoilla talvisin. Suosittelen, ei tarvitse pelätä. Kovilla pakkasilla ekstraa voi latailla, kun pitää ruokatunnin.