Selänpesu on tyylilaji – nopeudella ei niin väliä

Rukalla järjestetään lauantaina teemaan liittyen selänpesun MM-kilpailut, ensimmäistä kertaa lajin historiassa.

ilmiöt
Jokke Kämäräinen pesee kaverinsa selkää.
Ensio Karjalainen / Yle

– Minä muistan lapsena kotona, kun lauantaisaunassa pestiin ensiksi isän selkä ja sitten äiti pesi meitä lapsia, niin kyllä se mukavalta tuntui.

Jokke Kämäräinen muistelee kaiholla lapsuutensa saunailtoja. Ja haluaa elvyttää perinteistä saunassa tapahtuvaa selänpesua.

Rukalla järjestetään lauantaina teemaan liittyen selänpesun MM-kilpailut, ensimmäistä kertaa lajin historiassa.

Kyllä selänpesuakin voi arvostella samalla tavalla kuin laulua.

Jokke Kämäräinen

– Selänpesu oli tärkeä lauantaisaunan rituaali. Se on mukava sosiaalinen tapahtuma, Kämäräinen perustelee kisatapahtumaa.

MM-kilpailut järjestetään launtaina 3. syyskuuta Rukankylän ytimessä. Ravintola Zonen edustalla seisoo parikymmentä saunojaa vetävä kelosauna, johon Kämäräinen odottaa lauantaiksi jonottajia.

– Kisa järjestettiin aluksi kansallisena tapahtumana, mutta viime vuosina mukaan on tullut myös ulkomaalaisia. Sen vuoksi päätimme muuttaa kisatapahtumaan maailmanmestaruuden arvoiseksi.

Kämäräisen mukaan MM-kilpailussa ei tavoitella nopeita aikoja.

– Kokonaisuus ratkaisee, Kämäräinen naurahtaa.

Kilpailuun on tulossa Kämäräisen mukaan kirjava joukko kisailijoita. Jopa lapsiperheitä. Yleensä kisassa on mukana kaksi ihmistä: toinen istuu penkillä ja kaveri pesee.

– Arvosteluraati pohtii kuka selviytyy urakasta parhaiten. Kyllä selänpesuakin voi arvostella samalla tavalla kuin laulua, Kämäräinen muistuttaa.