Espanjassa hallituskriisi ei vieläkään hellitä, Rajoy hävisi taas luottamuslauseäänestyksen

Pääministeri Mariano Rajoy ei onnistunut vieläkään kokoamaan parlamentin enemmistöä uuden hallituksen taakse.

Ulkomaat
Espanjan väliaikainen pääministeri Mariano Rajoy puhui parlamentille
Espanjan väliaikainen pääministeri Mariano Rajoy puhui parlamentille ennen luottamuslauseäänestystä.Juanjo Martin/EPA

Espanjassa Kansanpuolueen puheenjohtaja ja väliaikaishallituksen pääministeri Mariano Rajoy hävisi perjantai-iltana parlamentissa luottamuslauseäänestyksen jo toista kertaa tällä viikolla.

Rajoy haki parlamentilta valtuutusta muodostaa uuden hallituksen, mutta sai tuekseen vain 170 ääntä 350 edustajan parlamentissa.

Liberaali Ciudadanos äänesti Rajoyn puolesta, samoin Kanariansaarien kansanedustaja. Sosialistit, vasemmistolainen Podemos ja aluepuolueet Kataloniasta ja Baskimaalta äänestivät Rajoyta vastaan.

Keskiviikkona edellisessä äänestyksessä tulos oli täsmälleen sama.

Espanjan väliaikainen pääministeri Mariano Rajoy
Espanjan väliaikainen pääministeri Mariano Rajoy.Juanjo Martin/EPA

Jos hallituksen muodostamisesta ei päästä kahden kuukauden sisällä sopuun, Espanjassa pitää järjestää jo kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisällä. Edelliset järjestettiin 20.12.2015 ja 26.6.2016. Rajoyn konservatiivinen Kansanpuolue sai eniten ääniä viime vaaleissa (33 prosenttia äänistä ja 137 kansanedustajaa), mutta hallituskumppaneja ei ole löytynyt lukuisista yrityksistä huolimatta.

Väliaikaishallitus ei voi esittää lakeja tai uutta budjettia. Ensi vuoden talousarvio pitäisi saada päätettyä lokakuun puoliväliin mennessä jo EU:nkin säädösten takia.

Lähteet: AFP, Reuters