Jännitteet kiristyvät Calais'ssa pakolaisleirin paisuessa

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve vieraili perjantaina Calais'n satamakaupungissa, jossa epävirallinen pakolaisleiri aiheuttaa levottomuutta.

Ulkomaat
Puskutraktori Calais'n pakolaisleirissä 29. helmikuuta 2016.
Puskutraktori teki selvää viidakoksi kutsutun pakolaisleirin eteläosista Calais'ssa.Laurent Dubrule / EPA

"Viidakko" eli epävirallinen pakolaisten teltta- ja hökkelikylä Calais'n kaupungissa puretaan, lupaa Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve. Cazeneuve sanoi perjantaina Calaisis'ssa vieraillessaan, että hän ajaa leirin purkamista "mitä suurimmalla päättäväisyydellä".

Viranomaiset ovat yrittäneet leirin hajottamista jo pitkään ja osa leiristä onkin purettu pois. Silti viime kuukausien aikana leiriin on tullut lisää siirtolaisia. Heitä on nyt viranomaisten arvion mukaan noin 7 000, leirissä toimivien avustusjärjestöjen mukaan jopa 10 000.

Ihmiset pakkautuvat Ranskan pohjoisrannikolla sijaitsevaan Calais'n satamakaupunkiin toiveenaan livahtaa Britanniaan menevään lauttaan tai alittaa Englannnin kanaali tunnelia pitkin.

Sisäministeri Cazeneuve lupaa myös sijoittaa kaupunkiin 200 uutta poliisia, joiden tehtävä olisi estää siirtolaisia pääsemästä salamatkustajina rekkoihin ja kuorma-autoihin ja edelleen kanaalin ylittäville lautoille.

Calais'n asukkaat ja yritykset vaativat yhä kiivaammin leiriä hajotettavaksi. Paikalliset järjestävät ensi maanantaina mielenosoituksen, jonka tarkoitus on kiinnittää huomio paisuvan leirin aiheuttamiin ongelmiin.

Paikallisten mukaan pakolaisleiri vaikuttaa esimerkiksi alueen liiketoimintoihin ja maineeseen. "Viidakko" on myös levoton: leirissä on havaittu tapahtuvan väkivaltaa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters