Filippiinit julistettiin "laittomuuden tilaan"

Armeija saa luvan tuoda joukkoja kaupunkeihin ja suorittaa poliisille kuuluvia tehtäviä. Pommi-iskusta epäillään islamilaista terrorijärjestöä.

Ulkomaat
Filippiinien presidentti vieraili pommi-iskussa loukkaantuneiden luona Davasosa 2. syyskuuta.
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte vieraili pommi-iskussa loukkaantuneiden luona Davasosa 2. syyskuuta.PPD / EPA

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on julistanut maahan "laittomuuden tilan". Julistus on seurausta eilen perjantaina Davaon kaupungissa tapahtuneesta pommi-iskusta.

"Laittomuuden tila" tarkoittaa, että Filippiinien asevoimat voivat sijoittaa joukkoja kaupunkeihin ja tehdä sellaisia toimenpiteitä järjestyksen ylläpitämiseksi, jotka normaalisti kuuluisivat poliisille. Kyseessä ei ole poikkeustilan julistaminen, Duterte selvitti aamulla.

Räjähdys tapahtui illalla Davaon torilla, jolla Duterte usein käy. Kahden miljoonan asukkaan Davao on Duterten kotikaupunki. Hän oli Davaon pormestarina yli 20 vuotta. Nyt pormestarina toimii presidentin tytär Sara Duterte.

Räjähdyksessä kuoli 14 ihmistä ja noin 70 loukkaantui.

Islamilainen terroristijärjestö Abu Sayyaf on ilmoittautunut iskun tekijäksi. Duterte määräsi viikko sitten armeijan tekemään lujan iskun Abu Sayyafin tärkeimmälle tukialueelle, Jolon saarelle.

Tutkijat selvittävät myös, olisivatko iskun takana huumekartellit. Duterte on käynnistänyt Filippiineillä erittäin aggressiivisen kampanjan huumekauppaa vastaan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP