Hyppää sisältöön

"Kärkkäri sinapilla ja sipulilla" – oululainen perinnemakkara täyttää 60 vuotta

Kärkkäri ei ole valtakunnallisesti yhtä tunnettu kuin mustamakkara, mutta Oulun seudulla sitä pidetään arvossa. Rasvassa hitaasti paistettava kärkkäri on pitänyt pintansa, vaikka pikaruoka- ja makkaramarkkinoille on tullut paljon kilpailijoita.

Kuva: Kati Jurkko / Yle

Kärkkäri on Oulun kaupungin ja sen lähialueiden erikoisuus. Makkara ei ole grillimakkara, se ei ole nakki eikä ryynimakkarakaan, vaan se on makkara, jota ei voi kutsua muulla nimellä kuin kärkkäri. Siansuoleen valmistettavan makkaran resepti on pysynyt lähes samana kuusikymmentä vuotta: olennaista siinä on ohraryynien ja naudanlihan käyttö.

Oikeanlaisen makuelämyksen saamiseksi makkaran paistaminen on tärkeä prosessi. Oululaisella Kino-grillillä sitä on tehty vuosikymmeniä.

– Se paistetaan rasvassa hitaasti muhitellen ja välilä käännellen. Hyvän ja kypsän kärkkärin näkee pinnan perusteella selvästi, kertoo Kino-grillillä 13 vuotta työskennellyt Helka Katila.

Vaikka makuasioista ei voi kiistellä, Kärkkärin syöjät tietävät, millä mausteilla se syödään.

– Sinappi ja sipuli se on monelle. Jotkut haluaa myös ketsuppia, osa taas on sitä mieltä ettei ketsuppia missään tapauksessa, Katila tietää.

Kotikokkien ei kannata edes yrittää paistaa kärkkäriä tikun nokassa nuotiolla, vaan sen paistamiseksi pitää käyttää paistinpannua ja noin sentin kerros öljyä.

Se paistetaan rasvassa hitaasti muhitellen ja välilä käännellen.

Helka Katila

Tarina oli vähällä loppua 13 vuotta sitten

Oululainen Kotivara keksi kärkkärin vuonna 1956. Aluksi sitä kutsuttiin aamiaismakkaraksi luultavasti siitä syystä, että sitä syötiin nakkikioskeilla pikkutunneilla, melkein aamiaisaikaan.

Tuohon aikaan ulkona syöminen oli harvinaista, eikä siihen monella ollut varaakaan, joten kärkkärit nakkikioskilla oli jopa juhlallinen tapahtuma, ja olennainen osa kaupungin ilta-ja yöelämän viettoa.

– Monet ovat nyt muistelleet, miten silloin 60-luvulla käytiin kärkkärillä. Sen ostajat ovatkin enimmäkseen vähän varttuneempia, Katila kertoo.

60-vuotiasta kärkkäriä juhlitaan lauantaina 3.9. Makkaran elinkaari oli kuitenkin päättyä jo ennen 50-vuotisjuhlia, kun vuonna 2003 yritys ilmoitti lopettavansa sen tekemisen vähäisen menekin vuoksi. Sanomalehti Kalevasta aikeesta lukeneet oululaiset päättivät taistella kärkkärin säilyttämisen puolesta, ja lopulta pikaruokapalvelu Kaenkky.comin vireille panemaan nettiadressiin kerättiin ympäri maailmaa yli 1700 nimeä.

Uskon, että se pysyy lähinnä Oulun seudun omana tuotteena.

Miikka Orvola

Kansalaisten aktivoiduttua Kotivaran korviin alkoi kantautua nostalgisia muistoja yön tunteina nautituista aidoista kärkkäreistä ja siitä, että kyseessä on paikallinen erikoisuus, jota monet pitävät Oulun alueen perinneruokana.

– Muualle muuttaneita oululaisia käy paljon kärkkärillä, Katila sanoo ja laittaa makkaran paperipussin mutkaan.

Kärkkäri pelastui, ja Kotivara Oy:n mukaan sen tarjonta on viime aikoina laajentunut, kun monet Oulun seudun lounasravintolat ovat ottaneet sen ruokalistoilleen.

– Uskon, että se pysyy lähinnä Oulun seudun omana tuotteena. Sen markkinoiminen muualle Suomeen vaatisi erittäin isoja panostuksia, kertoo Kotivaran myyntipäällikkö Miikka Orvola.

.
.