Yhdysvallat seurasi Kiinan esimerkkiä: ratifioi Pariisin ilmastosovun

Yhdysvallat ja Kiina haluavat näyttää esimerkkiä muille maille, jotta käytännön ilmastotoimet alkaisivat nopeasti. Pariisin ilmastosopimuksen ratifioinnista ilmoitettiin suurten teollisuusmaiden G20-kokouksen yhteydessä.

Kuva: Miguel Medina / AFP

Yhdysvallat on noudattanut Kiinan esimerkkiä ja ratifionut Pariisissa viime vuonna neuvotellun suuren ilmastosopimuksen.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama luovutti Kiinassa järjestetyssä juhlallisessa seremoniassa YK:n pääsihteerille Bank Ki-moonille ratifiointia koskevat asiakirjat. Niistä ilmenee, että Yhdysvallat on toteuttanut kaikki kotimaassa tarvittavat hallinnolliset toimet, joita ilmastosovun käytännön toimeenpano edellyttää.

Kiinan osalta dokumentit luovutti YK:lle presidentti Xi Jinping.

Kiinassa on alkamassa johtavien talousmahtien G20-kokous.

Kiina on maailman suurin ilmastopäästöjen tuottaja. Se aiheuttaa yli 20 prosenttia maailman ilmastopäästöistä. Yhdysvallat on toiseksi pahin aiheuttaja noin 18 prosentin osuudella.

Jotta Pariisin sopimus voi astua voimaan, sen takana on oltava vähintään 55 maata, jotka vastaavat vähintään 55 prosentista kaikista ilmastopäästöistä.

Obama totesi seremonian yhteydessä, että Pariisin sopimuksen syntyminen on muistettava "hetkenä, jolloin päätimme pelastaa planeetan".

Presidentti Xi puolestaan sanoi, että sopimus ilmensi ilmastonmuutosta koskevan maailmanlaajuisen hallintojärjestelmän syntyä.

– Kun kaksi suurta saastuttajaa ottaa tämän askeleen yhdessä ja paljon aikaisemmin kuin ihmiset vuosi sitten odottivat, antaa se muille ilmastonmuutoksen kanssa työskenteleville maailman yhteisöille ja muille maille luottamusta, jotta hekin voivat edetä nopeasti ja ottaa osaa maailmanlaajuiseen toimintaan, totesi presidentti Obaman neuvonantaja Brian Deese.

Deese kertoi myös, että Intiakin harkitsee sopimuksen ratifiointia. Presidentti Obama aikoo tavata Kiinassa Intian pääministerin Narendra Modin, jolloin ilmastosopimuskin todennäköisesti nousee esiin.