1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomessa harvinaisen laajaa maastopyöräreitistöä puuhataan Kontiolahdelle

Kontiolahden Jaamankaalle päästään merkitsemään jo kuluvan syksyn aikana Kontionpolut –monikäyttöreitistöä, joka sopii maastopyöräilyn lisäksi esimerkiksi sauvakävelyyn ja polkujuoksuun. Noin 60 kilometrin pituinen reitistö on lajissaan harvinainen Suomessa.

Kuva: Jouki Väinämö / Yle

Pohjois-Karjalan Kontiolahden Jaamankankaalle puuhataan parhaillaan Kontionpolut –monikäyttöreitistöä.  Tarkoitus on merkitä alueen jo olemassa olevia polkuja noin 60 kilometrin matkalta ja varustaa reitistö opastauluilla.

Maastopyöräilijöiden tarpeisiin suunniteltava reitistö sopii hyvin myös polkujuoksuun, sauvakävelyyn ja patikointiin.

Kesäkuussa alkanutta valmistelutyötä vetää Vesa Turkia. Hänen mukaansa Kontiolahteen on tulossa lajissaan harvinaisen laaja reitistö. Kun uudet reitit vielä yhdistyvät aiemmin olemassa oleviin Jaamankierrokseen ja Kolinpolkuun, niin poljettavaa ja käveltävää alueella riittää.

– Näin isoja kokonaisuuksia ei tietääkseni ole. On toteutettu sillä tavalla reitistöjä, että on erillisiä lenkkejä joillakin alueilla.

Täällä on ihan mieletön määrä polkuja.

Vesa Turkia

Reististön suunnittelussa ja talkootöissä on tiiviisti mukana Joensuun pyöräilijät ry. Jaamankankaalla on valmista polkua mistä valita.

– Täällä on ihan mieletön määrä polkuja. Varuskunnan vanhalla harjoitusalueella suurin osa poluista ei ole missään kartoissa, Turkia kertoo.

Avajaiset keväällä

Kun suunnittelutyö käynnistyi, sopivat polut olivat jo mielessä. Vesa Turkia kertoo, että loppukesä on neuvoteltu maanomistajien kanssa.

– Suunnitelmat lähetettiin maanomistajien tietoon heinäkuussa. Kunkin maanomistajatahon kanssa on sitten keskusteltu asiasta lisää puhelimitse, sähköpostitse tai kasvokkain. Nyt tiedetään, missä reitistö pystytään toteuttamaan suunnitellulla tavalla ja missä pitää tehdä kiertoja. 

Turkia pääsee pian allekirjoittamaan sopimukset maanomistajien kanssa. Vie kuitenkin aikaa ennen kuin kaikki opastaulut - ja viitat ovat paikoillaan. Reitistön virallinen avajaistapahtuma menee ensi keväälle, mutta jo kuluvan syksynä aikana Jaamankankaalla tapahtuu paljon.

– Maalimerkintöjä ja nuoliviittoja on maastossa valmiina jo tämän syksyn aikana, mahdollisesti kaikki. Mutta ovatko opastaulut paikkallaan ennen lumia, sitä en uskalla luvata, Kontionpolut -liikuntareitistön koordinaattori Vesa Turkia kertoo.