Singapore vahvistaa: Alueella leviävä zikavirus on aasialaista tyyppiä

Singaporessa leviävä virus on todennäköisesti kehittynyt kannasta, jota on aiemminkin tavattu Kaakkois-Aasiassa. Naapurimaa Malesia on vahvistanut ensimmäisen paikallisen zikavirustartunnan.

Ulkomaat
Singaporessa myrkytetään kiivaasti hyttysiä sen jälkeen, kun ensimmäiset kotoperäiset zikavirustartunnat todettiin viime sunnuntaina.
Singaporessa on myrkytetty kiivaasti hyttysiä sen jälkeen, kun ensimmäiset kotoperäiset zikavirustartunnat todettiin. Wallace Woon/EPA

Kaakkoisaasialaisen Singaporen viranomaiset arvioivat, että valtiossa parhaillaan leviäviä zikavirus on paikallista aasialaista kantaa eikä tuontitavaraa Etelä-Amerikasta.

Singapore kertoi lauantaina 26 uudesta zikatartunnasta. Kaikkiaan Singaporessa on nyt raportoitu 215 tartuntaa.

Kahdelle potilaalle tehdyt testit osoittavat, että virus on aasialaista tyyppiä ja todennäköisesti kehittynyt kannasta, jota on aiemmin tavattu Kaakkois-Aasiassa, Singaporen terveysviranomaiset sanovat.

Zikavirus aiheuttaa useimmille potilaille lievähköjä oireita kuten kuumetta ja ihottumaa. Raskauden aikana virus on vaarallinen, sillä se voi aiheuttaa sikiölle mikrokefaliana eli pienipäisyytenä tunnetun kehityshäiriön.

Etupäässä hyttysten levittämää virusta on havaittu 67 maassa. Virus on huolestuttanut etenkin Brasiliassa, jossa tartuntoja on havaittu runsaasti.

Kaakkois-Aasiassa Singaporen naapurimaa Malesia vahvisti aiemmin lauantaina ensimmäisen tapauksen, jossa zikavirus oli tarttunut paikallisesti ihmisestä toiseen. Tartunta oli saatu Sabahin osavaltiossa Malesian itäosassa. Malesian ensimmäinen tartunta oli tuotu Singaporesta.

Lähteet: AFP, Reuters